CzechInvest byl úspěšný přes Londýn a Düsseldorf

CzechInvest

CzechInvest Zdroj: profimedia.cz

Minulý rok se státní agentuře pro lákání investic CzechInvestu nejvíce vyplatily pobočky v Londýně a Düsseldorfu, kde se rozjednalo po devíti projektech. Proti tomu v Šanghaji či na skandinávském zastoupení to bylo jen po pěti. „Je samozřejmě rozdíl mezi poptávkou ve fázi rozhodnutí či realizace. Ne všechny zaznamenané poptávky jsou nakonec realizovány, a pokud ano, od poptávky k realizaci uplyne často dlouhá doba,“ upřesnila Adéla Tomíčková z CzechInvestu.

Agentura loni zprostředkovala investice za 33,7 miliardy korun. Počet projektů meziročně vzrostl o 24 na 233, což podle Czech Investu vytvořilo více než 12 tisíc pracovních míst.

Přestože většina kontraktů se dohodne v Praze, zahraniční zastoupení jsou důležitá pro nalákání nových klientů. Minulý rok se v zahraničí takto rozjednalo půl stovky projektů. Ze statistiky CzechInvestu vyplývá, že dva roky staré přesunutí německé pobočky do Düsseldorfu v centru nejlidnatější a ekonomicky nejsilnější spolkové země Severního Porýní-Vestfálska se vyplatilo.

Výsledky zahranicních zastoupení v roce 2011Výsledky zahranicních zastoupení v roce 2011 | E15

Činnost tamního zastoupení oceňuje v rozhovoru pro deník E15 i český velvyslanec v Německu Rudolf Jindrák. Jako sektory s nyní velkým významem zmiňuje energetiku. Ale nejen to: „Nyní například organizujeme v Düsseldorfu seminář na téma nanotechnologie,“ vypočítává další příležitosti.

Tomíčková ale zdůrazňuje, že jen podle rozjednaných projektů nelze úspěšnost zastoupení hodnotit: „V daném roce měla nejvíce rozpracovaných projektů zahraniční zastoupení v Tokiu a Londýně a stejná zahraniční zastoupení si přičetla i nejvyšší počet projektů rozhodnutých v roce 2011.“