Dalík do vazby nepůjde, rozhodl soud

Marek Dalík

Marek Dalík Zdroj: E15

Lobbista a blízký spolupracovník expremiéra Mirka Topolánka Marek Dalík bude vyšetřován na svobodě. Rozhodl tak dnes Obvodní soud pro Prahu 4. Místopředsedkyně soudu Libuše Jungová dodala, že soud lobbistovi nesebral ani cestovní pas. Policie Dalíka obvinila z podvodu v souvislosti s nákupem obrněných transportérů Pandur.

U uvalení vazby požádal státní zástupce. Odůvodnil to obavou, že Dalík by mohl uprchnout a ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky, uvedla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Podle Jungové ale nehrozí, že by lobbista utekl. V Česku má trvalé bydliště, rodinu i majetek. „Soudkyně neshledala ani důvodnou obavu z toho, že by obviněný mohl působit na dosud nevyslechnuté svědky, kteří se mají zdržovat v USA a Izraeli,“ uvedla Bradáčová.

Dalík prý také při svém výslechu řekl, že bude spolupracovat s policií, k samotnému obvinění se však nevyjádřil. „Obviněný se podrobně vyjadřoval ke svým osobním a majetkovým poměrům, k věci nevypovídal,“ uvedla Jungová. Veřejnost však před soudem neměla možnost Dalíka spatřit. Do soudní místnosti jej eskorta přivedla zadním vchodem, po skončení jednání odjel opět s ní.

„Soud konstatoval, že nebyl prokázan žádný z vazebních důvodů,“ řekl lobbistův obhájce Tomáš Sokol. Vzhledem k tomu, že jeho klient se měl podvodu dopustit před pěti lety a od této doby prokazatelně svědky neovlivňoval, nehrozí to podle Sokola ani nyní. Dalík soudu slíbil, že nebude mařit vyšetřování a bude během něj plně spolupracovat.

Bradáčová to ale vidí jinak. „V případě, že by se vyhýbal trestnímu stíhání a mařil ho, může být návrh (na vzetí do vazby) podán opětovně,“ komentovala to Bradáčová. „Ta rizika se od včera (úterý) nezměnila. To znamená, že pokud jsme si to mysleli včera, myslíme si to i dnes,“ dodala Bradáčová.

Server lidovky.cz uvedl, že Dalík odpoledne přijel do svého domu na Hradčanech a že už tam na něj čekal právě bývalý premiér a někdejší předseda ODS Topolánek.

Proti Dalíkovi dosud vypovídal jen Stephan Szücs, bývalý manažer firmy Steyr, která vojenská vozidla vyrábí. K němu se ale nyní podle informací E15.cz přidal bývalý diplomat USA v Bosně a Hercegovině a pozdější poradce společností General Dynamics a Steyr Victor Jackovich. Ten byl svědkem setkání z listopadu roku 2007 v Praze, na němž si Topolánkův poradce měl říct o půlmiliardový úplatek. Úplatek zmiňuje i diplomatická korespondence velvyslanectví USA v Praze, kterou zveřejnil server WikiLeaks.

O nákupu 199 pandurů s opcí na 35 dalších v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun rozhodla v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - rakouské firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun. Smlouva na dodávku vozidel byla podepsána na jaře 2009.