Dalík žádal 18 milionů eur, potvrdil svědek

Pandur pro českou armádu

Pandur pro českou armádu Zdroj: E15

Lobbista Marek Dalík žádal v kauze údajné korupce při pořízení obrněných aut Pandur pro českou armádu 18 milionů eur (téměř půl miliardy korun), aby mohla zakázka pokračovat. Před pražským městským soudem to řekl bývalý manažer zbrojovky Steyr Stephan Szücs, který vypovídal prostřednictvím videokonference z Vídně. Na základě jeho svědectví policisté Dalíka vyšetřovali. Soud bude pokračovat výslechy dalších svědků 10. listopadu.

Szücs tak zopakoval svou výpověď z března 2011. Podle obžaloby si Dalík o úplatek řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Předstíral přitom blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl. Dalík vinu odmítá.

Podle Szücse setkání v Praze navazovalo na předcházející schůzku v Brně a týkalo se vyjednávání o pandurech. „Obsahem bylo, zda by bylo možné projekt Pandur zredukovat. Bylo nám řečeno, že si Česko nemůže nebo nechce projekt v původním rozsahu dovolit,“ řekl Szücs. Česko nakonec zrušilo původní smlouvu na 199 obrněnců a nechalo si jich dodat 107.

„Měl jsem dojem, že je připravena dobrá cesta pro další spolupráci,“ popsal setkání v Praze Szücs. Když se schůzka blížila ke konci, tak podle něj k soukromému rozhovoru na chvíli odešel někdejší náměstek ministryně obrany Martin Barták a jeden ze zbrojařů. „Když byli mimo, tak nám Dalík sdělil, že by pro další spolupráci bylo potřeba uhradit tři krát šest milionů eur,“ uvedl Szücs.

Dalík prý tvrdil, že jedná jménem vlády

Podle Szücse poradce bývalého premiéra Mirka Topolánka tvrdil, že je platba peněz potřebná, aby obchod s pandury pokračoval. Tvrdil také, že je s tímto postupem seznámena vláda. Szücs se prý cítil v nepříjemné situaci a chtěl rozhovor ukončit. Téma se přestalo projednávat poté, co se ke stolu vrátil Barták s kolegou. Po ukončení jednání prý o podivné žádosti informoval nadřízené a ti se obrátili na americké velvyslanectví.

Dalíkův advokát Tomáš Sokol byl s výpovědí Szücse spokojen. O úplatku podle něj nepadlo „ani slovo“. „Každý ať si udělá obrázek sám. Mě velmi potěšil,“ uvedl Sokol k výpovědi cizince.

Dalíkovi hrozí za pokus o podvod až deset let vězení. Soud však může jeho údajné korupční jednání překvalifikovat na trestný čin přijetí úplatku, u kterého hrozí až 12 let vězení. V dalším případě také na nepřímé úplatkářství, za které hrozí až tři roky.