Další prohra Ištvana? Vojáci souzeni být neměli, Nečasová dostala „jen“ podmínku

Jana Nečasová

Jana Nečasová Zdroj: ctk

Teorie o mafiánské chobotnici v politice, kterou konstruují šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta a vrchní žalobce Ivo Ištvan, se naplňuje jen částečně. Soud totiž uznal vinnou Janu Nagyovou (dnes Nečasovou) ze zneužití vojenského zpravodajství (VZ) ke sledování tehdejší ženy premiéra Petra Nečase Radky. Zároveň ale rozhodl, že případ bývalých šéfů VZ Ondreje Páleníka a Milana Kovandy se před soud neměl vůbec dostat, a stíhání třetího důstojníka Jana Pohůnka pak úplně zastavil.

Janě Nečasové Obvodní soud pro Prahu 1 po předběžném projednání obžaloby udělil roční podmínku s odkladem na čtyři roky. A po stejnou dobu jí zakázal pracovat ve státní správě. Případ Páleníka a Kovandy pak soud vůbec řešit nehodlá a postoupil jej proto k vyřešení do kázeňského řízení na ministerstvu obrany.

Soud zároveň zastavil stíhání třetího důstojníka Jana Pohůnka, který se měl na údajném sledování manželky premiéra také podílet. To potvrdil jeho advokát Michal Hráský. Všichni tři vojáci čelili stíhání pro zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinností při správě cizího majetku.

Žalobci s žádným z těchto rozhodnutí soudu nesouhlasí, podají proti nim odpor a v případu proto bude nařízeno hlavní líčení, reagoval olomoucký státní zástupce Pavel Komár. „Trest nepovažujeme za adekvátní,“ dodal k případu Nagyové.

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová tak bude muset nařídit hlavní líčení, kde se budou žalobci snažit prosadit mnohem tvrdší tresty. Že by olomoučtí žalobci s odvoláním uspěli, není ale s ohledem na aktuální postup soudu příliš pravděpodobné. „Předpokládám, že si žalobci podají stížnost u všech obviněných. Z rozhodnutí soudu se ale dá leccos předjímat,“ sdělil týdeníku Euro a serveru E15.cz advokát Ondreje Páleníka Tomáš Sokol.

Obrana proti sledování

Obvinění důstojníci se hájili, že manželku premiéra na objednávku jeho tehdejší milenky Jany Nagyové (dnes Nečasové) nesledovali. Podle nich mělo jít naopak o obranu proti sledování. Proto nemuseli žádat o povolení ministra obrany, což by v případě sledování učinit museli.

Proti tomu se vyslovili odborníci z policejního Útvaru speciálních činností. Obhájci ale namítali, že metodika sledování i ochrany vůči němu je u tajné služby a policie odlišná.

Poslance soud zprostil obvinění

První prohru žalobci a policie utrpěli v případu obvinění poslanců ODS Marka Šnajdra, Ivana Fuksy a Petra Tluchoře z úplatkářství, kteří údajně za odchod z Poslanecké sněmovny získali místa ve statutárních orgánech státních firem. Obvinění je ale zprostil Nejvyšší soud, podle kterého šlo o jednání v rámci indemnity (formy poslanecké imunity). V této kauze je ale nadále stíhán expremiér Petr Nečas za nabízení úplatku.

V další větvi kauzy jsou obviněni Jana Nagyová (Nečasová), lobbista Ivo Rittig kvůli údajnému vyzrazování tajných informací ze zprávy Bezpečnostní informační služby. Respektive někdejší náměstek pražského Vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek za to, že měl pomoci jinému lobbistovi Romanu Janouškovi před vyšetřováním praní špinavých peněz ve Švýcarsku.

Policisté i státní zástupci v rámci vyšetřování pracují i s verzí sabotáže – ovlivňování při obsazování postů v bezpečnostních a dalších důležitých státních složkách.

V kauze Nagygate padají nová jména – zákulisních hráčů, žalobců i policisty