Další soud. Krejčíř v Česku dostal za daňové úniky trest 10,5 roku

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř kouří cigaretu před budovou pretorijského soudu

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř kouří cigaretu před budovou pretorijského soudu Zdroj: ctk/sapa

Za více než půlmiliardový daňový únik má uprchlý kontroverzní podnikatel Radovan Krejčíř strávit 10,5 roku ve vězení. Dnes o tom pravomocně rozhodl odvolací Vrchní soud v Praze, který původní verdikt o půl roku zmírnil. Krejčířovi však zároveň uložil pokutu tři miliony korun. Pokud ji nezaplatí, prodlouží se mu trest odnětí svobody o rok a půl.

Do výměry trestu, jehož součástí je také pětiletý zákaz působení ve vedení obchodních společností, jsou započtena Krejčířova předchozí odsouzení. Podnikatel, který nyní pobývá v Jihoafrické republice, tam čelí podezření z únosu a pokusu o vraždu.

Obhajoba s dnešním verdiktem nesouhlasí, zřejmě se proto obrátí na Nejvyšší soud. „Předpokládám, že ho (dovolání) podávat budeme,“ řekl po skončení jednání novinářům advokát Lukáš Blahuš. Státní zástupce Vladimír Trýzna pak sdělil, že mu snížení trestu nevadí. „Je to v podstatě kosmetická záležitost,“ dodal.

Spolu s Krejčířem vinila obžaloba z úniku jihlavské společnosti M5 také tři bývalé jednatele firmy - Milana Vítka, Jaroslava Kováře a Martina Haimanna. Kvůli amnestii exprezidenta Václava Klause, která se mimo jiné vztahovala na stíhání delší osmi let s trestní sazbou nižší než deset let, ale muselo být jejich stíhání zastaveno.

Čtveřice podle obžaloby od listopadu 2001 do ledna 2002 zneužívala při dovozu benzinu a nafty z Německa povolení nezajišťovat celní dluh. Muži tak nemuseli na hranicích platit clo hotově. Přitom je nejistila třetí osoba - spediční firma či banka. Zákon takové povolení umožňoval, avšak dluh musel být uhrazen do deseti dnů. Obvinění ale peníze nespláceli, podle státního zástupce tak zkrátili stát na daních o 533 milionů korun.

Odvolací soud nakonec škodu spočítal na 522 milionů, proti původnímu verdiktu je zhruba o 50 milionů nižší. Kromě toho vrchní soud objevil v loňském rozsudku Městského soudu v Praze další drobná pochybení, kvůli nimž trest snížil. Prvostupňový soud například Krejčířův čin posoudil podle nového trestního zákona, přestože měla být použita stará právní úprava, která byla pro podnikatele příznivější. Odvolací soud do výše trestu zohlednil také délku stíhání, které trvalo přes deset let.

Předsedkyně trestního senátu Lenka Konopová však v této souvislosti uvedla, že i sám Krejčíř výrazně přispěl k této době. „Do roku 2005, kdy obžalovaný uprchl do zahraničí, zcela prokazatelně vyvíjel obrovskou a zcela mimořádnou snahu o ovlivňování jednotlivých důkazů. Zasahoval tak do průběhu toho trestního řízení velice nevybíravými metodami,“ prohlásila soudkyně. Policie proto musela mnohdy získávat nové důkazy, což ji zdržovalo.

Krejčíř také podle obžaloby na konci roku 1999 vylákal od ředitele společnosti Stavo Artikel šek na šest milionů korun jako krátkodobou půjčku. Peníze však nikdy nevrátil. Podle dnešního verdiktu musí nástupnické firmě Stavo Artikel uhradit šestimilionovou škodu.

Součástí obžaloby bylo i obvinění z nedovoleného ozbrojování, policie při domovní prohlídce u Krejčíře našla například samopal. V trezoru pak detektivové nalezli kradené obrazy za více než tři miliony.

Krejčíře soud potrestal za celou řadu trestných činů. Kromě krácení daní také za podvod, nedovolené ozbrojování či podílnictví. V minulosti byl v ČR pravomocně odsouzen za daňové delikty a podvod s akciemi Teplárny Otrokovice. Předloni pak dostal osmiletý trest za vyvedení stomilionového majetku ze společnosti Technology Leasing. Krejčíř v Česku čelí také obžalobě kvůli pokusu o vraždu celníka, soud však tuto kauzu zatím nezačal projednávat.

Miliardář policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce, od dubna 2007 pobývá v Jihoafrické republice, kam přicestoval na falešný pas. České úřady se od té doby neúspěšně snaží o jeho vydání. V pátek byl Krejčíř v JAR zatčen v souvislosti s podezřením z únosu a pokusu o vraždu, kvůli údajně špatnému zdravotnímu stavu ale byl převezen do nemocnice. Tamní média jej spojují s více než desítkou vražd a dalších trestných činů, policii ani soudům se však nikdy nepodařilo žádnou vinu prokázat a Krejčíř podobná tvrzení odmítá.

Jihoafrický soud dnes také zbavil Jihoafričana Brendana Harrisona obvinění z přípravy Krejčířovy vraždy. Podle soudu obžaloba nepředložila přímé důkazy proti Harrisonovi. Někdejší Krejčířův zaměstnanec byl kvůli obvinění od července ve vazbě.