Daň z transakcí je v českém zájmu, kritizuje ČSSD odmítavý postoj vlády

ČSSD

ČSSD

Českou politickou scénu rozděluje plán Evropské komise na zavedení daně z finančních transakcí, která má Evropské unii ročně vynést až 55 miliard eur (až 1,4 bilionu korun). Nečasův kabinet opakovaně uvedl, že s daní nesouhlasí. Podle něj by měla negativní dopad na podnikatele a klienty bank. ČSSD dnes ale vládu vyzvala, aby svůj odmítavý postoj přehodnotila. Nová daň je prý v zájmu Česka.

Daň z finančních transakcí by měla podle plánu Evropské komise posílit výnosy Evropské unie. Šéf komise José Manuel Barroso při obhajobě plánu zmínil rostoucí požadavky na pomoc nebo záruky pro evropský finanční sektor.

Premiér Nečas už dříve upozornil, že by šlo o průlomový moment, protože případný souhlas s poplatky za bankovní transakci by de facto vedl k zavedení prvních evropských daní. Náměstek ministerstva průmyslu a obchodu Martin Tlapa dnes v Bruselu dodal, že by přijetí takového návrhu mělo údajně nepříznivý dopad na podnikatele. Banky by totiž podle něj zvýšily poplatky či zdražily půjčování peněz.

S tím ale nesouhlasí sociální demokraté. Drobní klienti by podle nich důsledky zavedení daně nepocítili. „Daň by byla rozdělena podle toho, kolik kdo konzumuje finančních služeb. To je lepší, než čerpat peníze na záchranu bankovních institucí pouze z peněz daňových poplatníků,“ řekl stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek.

Mládek: Daň z transakcí je vhodným způsobem doplnění potřebných prostředků

„Vláda by měla přestat hájit cizí zájmy a začít hájit zájmy České republiky. Pánové Petr Nečas a Miroslav Kalousek si nevšimli, že jsou odpovědni za zemi, která žije z reálné ekonomiky, a ne z finančních transakcí,“ argumentoval Mládek.

Stínový ministr financí také upozornil na to, že sanace evropského finančního sektoru je pro daňové poplatníky velmi drahá. „A protože tyto peníze nyní chybí, tak začíná demontáž sociálního státu. Kvůli tomu, že sektor, který není správně regulován, se mají prodlužovat příjezdové doby sanitek nebo hasičů. Bylo by lepší, kdyby si sektor vydělával sám na svoje selhání,“ uvedl.

Plán podporuje Německo, hlasitě ho kritizují Británie a banky

Plán na zavedení daně z finančních transakcí podporuje Německo. Proti ostře vystoupila například Británie a řada evropských bank, podle nichž tato daň nebude mít na stabilizaci trhů žádný vliv.

„Jakákoli daň z finančních transakcí by musela být uplatňována globálně a je celá řada praktických věcí, které je třeba dopracovat,“ citovala agentura Reuters prohlášení britského ministerstva financí.