Dělnická strana pochodovala v Ústí kolem romských ubytoven

Pochod Dělnické strany Varnsdorfem. Foto: Petr Horký

Pochod Dělnické strany Varnsdorfem. Foto: Petr Horký Zdroj: Petr Horky

Asi 70 lidí pochodovalo dnes odpoledne v Ústí nad Labem kolem ubytoven obývaných převážně Romy. Protestní shromáždění se obešlo bez větších konfliktů, skončilo vzájemným pokřikováním malých skupinek příznivců extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) a anarchistů, kteří přišli podpořit obyvatele ubytoven. Policejní těžkooděnci je ale k sobě nepustili. Obě skupinky se ale střetly znovu před ústeckým nádražím, podle policie šlo jen o "náznak roztržky".

Průvod vedli členové DSSS s vlajkami a transparenty, kandidát strany do krajských voleb Milan Sůra protestní shromáždění svolal. „Je to bez dvou dní rok, co jsme se v Ústí sešli poprvé. Tehdy jsem vám řekl, že když se nic nezmění, sejdeme se znovu,“ připomněl Sůra loňský pochod z centra města, kterého se zúčastnilo asi 400 lidí. I dnešní shromáždění zakončil příslibem, že pokud se situace nebude řešit, sejdou se v Ústí protestující znovu.

Romy podpořili aktivisté z iniciativy Nenávist není řešení. Podle nich byl v ubytovnách vyhlášený výjimečný stav, obyvatelům bylo zakázáno otevírat okna či chodit ven. „Domníváme se, že taktika zabarikádovat se v ubytovně a dělat, že v ubytovně nikdo není, je velmi špatná. Neonacisté dostanou prostor pronášet nenávistné protiromské projevy přímo před ubytovnou a nahánět strach jejím obyvatelům. Nejvíce to psychicky zasáhne děti žijící na ubytovně,“ uvedl mluvčí iniciativy Nenávist není řešení Miroslav Brož.

Policistů bylo podle ústecké policejní mluvčí Veroniky Hyšplerové v ulicích přibližně stejně, jako protestujících. „Bylo zkontrolováno zhruba pět desítek osob a jedna osoba k zjištění totožnosti předvedena na obvodní oddělení,“ uvedla mluvčí.V pohotovosti bylo i 30 městských strážníků, pořádková jednotka v Ústí a speciální pořádková jednotka Ústeckého kraje.

Tisícihlavý pochod na romské ubytovny zastavili až těžkooděnci

Podnětem k jejímu vzniku byly protiromské nepokoje ve Šluknovském výběžku, které začaly vloni v létě. Rumburkem a Varnsdorfem několikrát pochodovaly k romským obydlím stovky lidí včetně extremistů. Letos na jaře už jich i tam přišla na svolané shromáždění jen asi stovka. Policejní manévry tam vloni přišly na více než 70 milionů korun.