Desítky firem vracejí státní podporu. Chtějí čerpat peníze jinak nebo se bojí kontrol

Finanční úřad pro Prahu

Finanční úřad pro Prahu Zdroj: Tomeš Michael

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)
Alena Schillerová prosadila pomoc OSVČ. Tzv. Pětadvacítku
Ministryně financí Alena Schillerová (ANO).
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová
5
Fotogalerie

Doba se uklidnila a firmy se zamýšlejí, zda bylo výhodné od státu přijmout peníze z protikrizových programů. Více než tisícovka živnostníků a několik desítek firem se rozhodly, že peníze vrátí. V případě živnostníků jsou to nízké desítky milionů, u firem zatím odhady nejsou. Důvodů vracení je několik, kvůli neslučitelnosti s jinými podpůrnými programy, chybám, kontrolám a obavám z nich i z altruismu.

Firmy například vracejí peníze z kurzarbeitového programu Antivirus, ve kterém stát rozdal zatím 12,5 miliardy korun více než padesáti tisícům firem.

„Úřady práce evidují v rámci celé republiky desítky případů, kdy se zaměstnavatelé rozhodli pro vrácení poskytnutého příspěvku na vyplacené náhrady mezd,“ řekla mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kristýna Křupková s tím, že rezort nemá k dispozici přesnější údaje o objemu vrácených peněz.

Podniky vracely peníze ve všech případech dobrovolně. „V řadě případů se jedná o společnosti, které se rozhodly využít prostředky z jiných podpůrných programů, kde je vyloučen souběh poskytnutých příspěvků,“ řekla Křupková. Náhradu na mzdy například nemohou přijmout ti, co si chtějí nechat odpustit nebo odložit sociální odvody.

Všechny příjemce podpory z Antiviru chce stát osobně zkontrolovat, v případě velkého pochybení, například významného porušení zákoníku práce, budou muset podporu vrátit povinně. K tomu však podle Křupkové zatím nedošlo.

Úředníci chodí do firem už zhruba od května. „Úředníci přišli a vyžádali si dokumenty, které má státní správa k dispozici. Přijde mi to jako zbytečné obtěžování zaměstnavatelů,“ řekla advokátka Martina Schützová z CEE Attorneys, která řadu firem zastupuje.

Některé firmy se rozhodly vrátit peníze zase proto, že je prý nepotřebují. Hlásí se k tomu například nábytkářský řetězec IKEA, který vrací státní podporu v devíti zemích včetně České republiky.

„Nikdo sice neví, jak se věci dále vyvinou, ale nyní máme lepší představu o tom, jak krize dopadne na naše podnikání. Rozhodli jsme se proto podporu splatit, protože je to tak správné,“ řekl Tolga Öncü z Ingka Group, která obchody IKEA vlastní.

Peníze v rámci Pětadvacítky už vrátilo 1154 živnostníků, dohromady je to 24,5 milionu korun. Podle mluvčího Finanční správy Lukáše Heřtuse nejde přitom určit, kolik lidí vrátilo peníze dobrovolně a kolik tak muselo učinit, protože úřad po vyplacení podpory zjistil, že dotyčný nesplňuje podmínky. Konkrétně se stávalo, že o kompenzační bonus pro živnostníky požádal zaměstnanec.

Finanční správa nicméně už podala řadu trestních oznámení na lidi, kteří se údajně snažili podvodem získat z programu více peněz.