Dlouhý má na kampaň miliony, ale zatím žádné podpisy

Vladimír Dlouhý

Vladimír Dlouhý Zdroj: CTK

Se sběrem podpisů ještě pořádně nezačal, ale už má pro první kolo přímé prezidentské volby více než čtyři miliony korun. Ekonom Vladimír Dlouhý, další z kandidátů na Hrad, dnes řekl, že naplno začne shánět podpisy po 6. srpnu.

Někdejší ministr průmyslu a obchodu také odtajnil své sponzory, kteří mu zatím přispěli na kampaň více než čtyřmi miliony korun. Po zhruba dvou milionech dali majitel a generální ředitel softwarové firmy Unicorn Vladimír Kovář a společnost BGS Energy Plus, která podniká v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Dlouhý uvedl, že v dozorčí radě této společnosti je jeho syn Štěpán Dlouhý, avšak bez majetkového propojení. Souvislost se svou kandidaturou proto odmítl.

Dalším Dlouhého sponzorem je pak pražský podnikatel Tomáš Toperczer, který je podle obchodního rejstříku spoluvlastníkem realitní firmy Uphill Services a figuruje ještě ve třech dalších firmách. Dlouhý uvedl, že by rád získal podporu menších a středně velkých podniků včetně mimopražských. Předem odmítl finanční příspěvky zbrojařských a hazardních firem. Uvedl také, že během září kvůli kandidatuře ukončí své pracovní aktivity. Je mimo jiné členem Národní ekonomické rady vlády a pracuje jako poradce investiční banky Goldman Sachs.

Potřebných 50 tisíc podpisů na podporu své kandidatury Dlouhý teprve začal sbírat. Chce si „trochu zaběhnout k lidem pro důvěru“. Od 6. srpna odstartuje „Dlouhý běh“ přes celou republiku z Moravy až na západ Čech. Dlouhý, kterému koncem července bude 59 let, chce využít své kondice, plánuje uběhnout po deseti kilometrech po čtyři dny v týdnu. „Bude to kampaň na sbírání podpisů doprovázená víkendovými akcemi,“ řekl.

Sdílný zatím nechtěl být k tomu, kdo bude tvořit jeho volební štáb. Prozradil jen, že spolupracuje s reklamními agenturami Mark BBDO a Lowe GGK, které mu pomáhají například s internetovou prezentací.

Dlouhý: Vládu s komunisty bych nejmenoval

Kontroverzním bodem Dlouhého kandidatury může být jeho předlistopadové členství v KSČ. Dnes k tomuto tématu uvedl, že jako prezident by vládu opírající se o KSČM nejmenoval.

„Jednoznačná odpověď je: nejmenoval,“ prohlásil Dlouhý na dotaz, zda by jmenoval vládu složenou z komunistů, případně opírající se o jejich hlasy. Použil rakouský příklad, kde se přes vlnu kritiky do vlády dostala před 12 lety nacionalistická Svobodná strana Rakouska, a tato spoluzodpovědnost ji citelně oslabila. „Někdy si říkám, jestli toto by nebyla cesta, ale nechtěl bych být jejím nositelem,“ uvedl bývalý politik pravicové ODA Dlouhý.

Dlouhý naznačil, že přímo volený prezident by mohl mít větší pravomoci, konkrétnější ale být nechtěl. Vliv budoucí hlavy státu bude podle něho záležet hlavně na její autoritě. „Mohu být člověkem, který se pokusí takovou autoritu získat a skrz tuto autoritu tuto (svou) vizi prosazovat,“ dodal.

„Jsem přesvědčený o schopnostech našich lidí. Odmítám poraženectví, závist a sebepodceňování. Domnívám se, že mám vlastnosti a zkušenosti člověka, kterého teď Česká republika a její občané potřebují,“ dodal ke své kandidatuře Vladimír Dlouhý.