Dlužníci budou mít lepší zastání

Zdroj: E15, foto profimedia.cz

Lidé, kteří si půjčují peníze u nebankovních institucí či u bank, budou mít od začátku července při případných problémech větší oporu. Od tohoto data se totiž výrazně rozšiřují pravomoci finančního arbitra, jehož úřad vykonává František Klufa. Ten začne nově řešit i spory mezi klienty a úvěrovými firmami. A bude moci udělit sankci a nařídit náhradu škod vymahatelnou exekucí.

Klufa uvedl, že již nyní jeho kancelář dostávala řadu podnětů z oblasti půjček, zatím však nemohla řešit nic jiného než převody peněz a elektronické platební prostředky, jako jsou platby po internetu. „Stížnosti se týkaly například porušení informační povinnosti, nesprávně vypočtené roční úrokové sazby či splátky nebo neochoty banky jednat v případě nesplácení,“ uvedl Klufa.

Dohled jeho úřadu se nyní rozšíří na desítky tisíc subjektů, které se zabývají půjčováním peněz či zprostředkováním půjček. Větší hráči na trhu rozšíření pravomocí arbitra vítají.„Všechny subjekty pod mou kompetencí mají rovněž informační povinnost vůči mému úřadu – musejí se nahlásit a my vedeme jejich seznam. Za nesplnění této povinnosti mohu udělit pokutu až jeden milion korun,“ podotkl Klufa.

Agendu subjektů poskytujících půjčky má rovněž na starosti Česká národní banka (reguluje banky) a Česká obchodní inspekce (dohlíží na nebankovní subjekty). To se nezmění. „Odlišnost je v tom, že ČNB a ČOI vykonávají veřejnoprávní dohled, a dohlíží, zda subjekty na trhu neporušují své zákonné povinnosti. Shledají-li pochybení, mohou je ve správním řízení sankcionovat. Nezajistí ale spotřebiteli náhradu škody,“ vysvětluje arbitr.

Kvůli nárůstu agendy bude muset Klufa zdvojnásobit počet zaměstnanců svého úřadu. Nyní jich má sedm. Kancelář se také v létě přestěhuje do budovy ministerstva financí. „Bude to představovat další nástroj ke zprůhlednění praktik na finančním trhu a postupně by to mohlo vést k celkově férovějším podmínkám jak pro spotřebitele, tak i pro finanční instituce,“ říká k rozšíření kompetencí arbitra mluvčí Providentu Financial Ondřej Holoubek. Stejný názor zastává i mluvčí České finanční a leasingové asociace Denisa Ranochová.

Řízení u arbitra bude zdarma, formulář na zahájení řízení bude na webu. Arbitr má nově řešit i spory mezi investičními fondy a jejich klienty.