Do Prahy přijely irské firmy. Podepisovaly se smlouvy za 300 milionů

Irsko - ilustrační foto

Irsko - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

České a irské firmy v Praze podepsaly smlouvy v hodnotě více než 300 milionů korun. K podpisu kontraktů došlo během turné irského ministra pro malé a střední podniky Johna Perryho, který s sebou do Prahy přivezl irské podnikatele. Perry se svou delegací dál pokračuje do Polska.

Společnost Ventac se sešla s českým Zetorem, se kterým projednávala nastavení spolupráce, cen a dodání vzorků zařízení na další období. Smlouvu by mezi sebou mohly firmy uzavřít na dobu určitou 3 let. Ventac sídlící v irském Wicklow a brněnský Zetor spolupracují už od roku 2010.

Další irské firmy, které v Česku podepisovaly smlouvy, byly například 3V Transaction Services, poskytovatel platebních služeb, společnost BookAssist, která se zabývá online rezervacemi v hotelnictví, společnost PPI Adhesive Products nebo hi-tech firma RealTime Technologies. Celkem do Prahy přijeli zástupci 26 irských firem. „V Česku už působí řada irských firem. Tyto malé a střední podniky, které jsme přivezli, chtějí dál posílit na mezinárodním poli,“ řekl v rozhovoru pro E15.cz ministr Perry.

V ČR existuje kolem 50 investorů s irskou majetkovou účastí. M. Ward Group je pravděpodobně největším irským zaměstnavatelem, který ve výrobním závodě u Mostu a v distribučním a logistickém centru v Kněževsi zaměstnává kolem 400 lidí. Česko má s irskem dlouhodobě negativní vývozní saldo (vloni to bylo - 300 milionů eur).

Irsko se pomalu staví na vlastní nohy

Irsko, kterému se díky mimořádně dlouhému období prosperity přezdívalo keltský tygr, v roce 2010 málem zbankrotovalo. Před krachem musela ostrovní zemi zachraňovat půjčka z eurovalu, podobně jako Řecko a Portugalsko. Irsko se dostalo do problémů kvůli obrovské stavební bublině a následnému krachu developerských firem.

Tři roky po záchranné půjčce jeví Irsko pozoruhodné známky zotavení. Jeho HDP roste, jakkoli pomalu. Dublin se vrátil na dluhopisové trhy. Zelený ostrov táhne z krize hlavně průmyslová výroba a export. Nosnými obory irského průmyslu jsou chemická a farmaceutická výroba, elektronika a počítačový průmysl, optika. Irsko má oproti jiným státům EU komparativní výhodu – nízké firemní daně. Podniky tu platí daň z příjmu jen 12,5 procent. Problémem Irska, který brzdí jeho rozvoj, ale zůstává nezaměstnanost, která přesahuje hranici 14 procent.

Brian Hayes: Irsko není jako středomořské ekonomiky

Irsko prožívá ztracená léta hospodářské kocoviny