Dotace z EU se zadrhávají, Česko doplácí na kvalitu projektů

euro, ilustrační foto

euro, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Český stát vyplatil od roku 2007 domácím konečným příjemcům dotací z evropských fondů o 185 miliard více, než za stejné období z Bruselu dostal. Vyplývá to ze srpnové zprávy ministerstva pro místní rozvoj, které je národním koordinátorem procesu čerpání evropských fondů a celý proces monitoruje. Během prvních pěti prázdninových týdnů vzrostl rozdíl mezi tím, co už Česko samo uhradilo a unie mu má teprve proplatit, více než o pět miliard.

Nesoulad plateb tlačí na stabilitu českých financí. „Rozdíl mezi proplácením příjemcům a platbami z Evropské komise nese státní rozpočet,“ potvrzuje mluvčí Jakub Haas z ministerstva financí. Stínový ministr financí za sociální demokracii Jan Mládek považuje riziko za skutečné. „Důležitým kontrolním bodem bude konec roku 2013. Už počátkem roku 2014 se tak můžeme dozvědět, že zhruba padesát miliard již z Bruselu nikdy nedostaneme,“ tvrdí Mládek.

Zatímco český stát proplatil od roku 2007 příjemcům dotací 447 miliard, Brusel dosud Praze vrátil necelé dvě třetiny. Zbytek předfinancoval stát s nadějí, že se jednou peníze do Prahy vrátí. „Český rozpočet byl takto zatížen desítkami miliard, které bylo nutno použít na financování projektů Evropské unie. Pravděpodobně byly vytěsněny jiné vládní investice, a to především do stavebnictví,“ říká Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.

A v této situaci se navíc bruselský penězovod zadrhává. „Evropské instituce mají oprávněné pochybnosti o kvalitě projektů i účinnosti kontrolních mechanismů,“ uvádí Horská. Jen od počátku letošního roku vytrestal Brusel Česko sedmkrát. Právě proplácení tolika operačních programů zkraje letošního roku komise pozastavila, obnovit čerpání peněz se povedlo jen u ROP Jihozápad.

Kušnierz dostal za odchod z Úřadu ROP Severozápad půl milionu