Drábkův náměstek Šiška ušil zakázku na míru jedné firmě, tvrdí obžaloba

Vladimír Šiška

Vladimír Šiška Zdroj: CTK

Bývalý první náměstek ministerstva práce Vladimír Šiška a exředitel odboru rozvoje projektů ministerstva vnitra Miroslav Duda rezignovali na svou povinnost účelně a hospodárně využívat majetek státu. Tvrdí to obžaloba, která oba muže viní v souvislosti s konceptem výplaty sociálních dávek. Pražský městský soud se třetí Šiškovou kauzou začne zabývat v červnu, vyplývá z justiční databáze Infosoud.

Náměstek Šiška podle obžaloby určil, že ministerstvo práce přejde od 1. ledna 2012 na nový koncept řešení pro výplatu sociálních dávek, kterou do té doby zajišťovala společnost OKsystem. „Namísto toho, aby dodavatele nového informačního systému (…) nechal vybrat v otevřené soutěži, v jejímž rámci by si ministerstvo vybralo nejvhodnější nabídku, rozhodl, že tato nadlimitní veřejná zakázka bude bez výběrového řízení zadána společnosti Fujitsu Technology Solutions s.r.o.,“ tvrdí státní zástupce Zdeněk Matula.

Za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, za zneužití pravomoci a za porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozí Šiškovi i Dudovi až 12 let vězení. Soud nařídil hlavní líčení na dva týdny od 20. června do 1. července. Případ bude řešit soudce Tomáš Durdík, který se v minulosti zabýval například rozsáhlou kauzou investiční firmy Business Angels Investment či případem Švábova gangu, jenž unášel a vraždil podnikatele.

Dohoda o rozdělení trhu

Obvinění v případu sociálních dávek původně mířilo na deset lidí včetně jednatelů několika IT firem. Podle dřívějšího tvrzení vyšetřovatelů totiž uzavřeli dohodu, že obejdou povinnost vyhlásit veřejnou soutěž a trh s výplatou dávek si rozdělí. Protikorupční policie však následně navrhla obžalovat jen čtyři z nich, státní zástupce Matula nakonec podal obžalobu pouze na Šišku s Dudou. Státu prý způsobili škodu minimálně 282 milionů korun.

Šiška se údajně rozhodl, že ministerstvo práce přistoupí k rámcové smlouvě na poskytování licencí produktů společnosti Microsoft, kterou s Fujitsu uzavřelo v roce 2008 ministerstvo vnitra, a že bude předstírat, že od Fujitsu odebírá licence k těmto produktům. Skutečným důvodem přistoupení ke smlouvě měl být nákup služeb souvisejících s plánovaným novým konceptem výplaty dávek.

Prováděcí smlouvu k rámcové smlouvě podepsal Šiška 30. června 2011 údajně bez toho, že by návrh prošel standardním schvalovacím řízením. Kontrakt nabyl účinnosti 15. července 2011, kdy k ní svůj podpis na vnitru připojil tamní ředitel odboru rozvoje projektů a služeb eGovernment Duda. Šiška s Dudou prý následně v období od srpna do prosince 2011 uzavřeli s Fujitsu dodatky k prováděcí smlouvě, které s produkty Microsoftu neměly žádnou souvislost.

Zakázka pro Fujitsu

„Záměrem obou obviněných nebylo zajistit pro ministerstvo práce a sociálních věcí tyto služby za co nejvýhodnějších ekonomických podmínek, ale zadat předmětnou veřejnou zakázku jen a pouze společnosti Fujitsu,“ uvádí obžaloba. Duda ani Šiška prý nezkoumali obvyklou cenu poptávaných služeb ani nezjišťovali, zda by je jiný dodavatel neposkytl za nižší cenu. Fujitsu následně dodávku služeb zajistila od společnosti Vítkovice IT Solutions, a to o několik set milionů levněji, než byla cena dojednaná ve smlouvě.

Obžaloba poukazuje na to, že Šiška popsaným jednáním zneužil pravomoc obdobně jako v kauze, kde je obžalován ze snahy nezákonně zajistit miliardovou zakázku na kontrolu dávek firmě IBM. Ohledně IBM však pražský městský soud Šišku před několika týdny nepravomocně zprostil viny s tím, že náměstkovy skutky nebyly trestným činem. Šiška zatím nebyl pravomocně odsouzen ani v první ze svých kauz, která se týká údajného vydírání jednatele firmy OKsystem.