Důchodová komise: Zvyšte tempo valorizace penzí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Důchodová komise chystá nová pravidla pro zvyšování důchodů, dosavadní tempo valorizací se jí zdá nedostatečné. Otázka je, jak se k valorizacím nakonec postaví vládnoucí strany.

Politici začínají řešit, jak nově nastavit systém valorizace důchodů. Obávají se, že při jejich současném tempu by mohlo výrazně přibývat seniorů ohrožených chudobou. O změnu stojí zejména největší vládní strana ČSSD.

„Sociální demokracie zastává názor, že současný systém je potřeba změnit, protože vede ke snižování kupní síly důchodců a zaostávání důchodů za mzdami a platy,“ řekla pro Peníze.cz tisková mluvčí ČSSD Eva Gregorová. Její strana prý chce valorizací nově nastavit prostřednictvím důchodové komise, která má na starosti reformu penzijního systému.

Gregorová: současný systém je potřeba změnit, protože vede ke snižování kupní síly důchodců a zaostávání důchodů za mzdami a platy


Předseda důchodové komise sociolog Martin Potůček má za to, že je potřeba při úvahách o nastavení systému zohlednit, že starobní penze tvoří přes pětadevadesát procent všech příjmů českého důchodce. Způsob a tempo navyšování důchodu může být pro finanční situaci řady z nich zásadní.

„Průměrná výše vyměřených důchodů ve vztahu k průměrným mzdám – takzvaný náhradový poměr – u nás v posledních desetiletích klesala. V roce 1990 činil průměrný důchod 68 procent čisté průměrné mzdy, v roce 2010 to ale bylo už jen 52 procent. Politická reprezentace se tak bude muset vážně zabývat otázkou, jak prolomit tento vývojový trend,“ dodává Martin Potůček.

Opozice proti

O to, jak má valorizace důchodů vypadat, se čeští politici v posledních letech tvrdě přou. Vláda Petra Nečase prosadila od ledna 2013 tříleté snížení valorizace kvůli ekonomické krizi. Důchody se pak zvyšovaly jen o třetinu inflace a třetinu růstu reálných mezd. Vláda ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL nás k původním pravidlům vrátila už na začátku letošního roku, tedy po dvou letech. Důchody se tedy opět každoročně navyšují o celou míru inflace a třetinu růstu průměrné mzdy. Letos k tomu vláda, jako kompenzaci za předešlé dva chudé roky, přidala malý dárek.

Podle šéfa důchodové komise Martina Potůčka ovšem i staronový způsob určování růstu důchodů penzisty poškozuje: „Slabým článkem současné podoby valorizace je například to, že se za její základ bere obecná míra inflace. Vzhledem ke specifické struktuře spotřeby domácností důchodců, kteří ve srovnání s ekonomicky aktivními vydávají proporčně větší část svých příjmů na náklady spojené s bydlením, stravováním, léky a zdravotní péčí, by ovšem bylo spravedlivější, kdyby se důchody valorizovaly podle vývoje inflace vztažené přímo ke spotřebnímu koši důchodců samotných.“

Pavel Racocha: Zákon motivuje penzijní fondy k byznysu na úkor klientů