Důchody od ledna vzrostou jen mírně, také další roky budou pro seniory hubené

Předpovědi valorizace důchodů jsou podle některých odborníků pro lidi na odpočinku velmi pesimistické.

Předpovědi valorizace důchodů jsou podle některých odborníků pro lidi na odpočinku velmi pesimistické. Zdroj: Pixabay.com

Po několika štědrých valorizacích důchodů čeká seniory až pět hubených let. Už v lednu se průměrná penze místo téměř tisícikoruny, jako tomu bylo letos, zvýší pouze o několik stokorun. V dalších letech se růst důchodů může podle odborníků dokonce zastavit. Viníkem však nebudou jen vládní opatření  projednávaná Poslaneckou sněmovnou, jak tvrdí opozice. Hlavním důvodem je propad reálných mezd a klesající inflace, z nichž se valorizace starobních nebo invalidních dávek podle norem vypočítává.

„Ve zvýšení důchodů od ledna 2024 bude zohledněn pouze růst cen, a to za období od února 2023 do června 2023. K zohlednění růstu reálné mzdy dojde až poté, co převýší hodnotu z roku 2021. To může v závislosti na vývoji mezd a cen trvat i několik let,“ uvedl šéf mediální komunikace ministerstva práce a sociálních věcí Jakub Augusta. Dodal, že to vyplývá přímo ze zákona o důchodovém pojištění.

O kolik si penzisté od ledna polepší, nechce rezort předjímat. Jisté však je, že se do valorizace promítne pouze jeden faktor, a to míra inflace. Ta už několik měsíců zpomaluje, v květnu činila 11,1 procenta. „Jak důchody přesně porostou, budeme znát v září po sdělení příslušných údajů ze strany Českého statistického úřadu,“ dodal Augusta.

Předpovědi některých odborníků jsou pro lidi na odpočinku velmi pesimistické. „Nyní se valorizovat nebude. A je možné, že to bude trvat až do roku 2028. Bude se čekat, až index růstu reálných mezd přeroste index růstu cenové hladiny, a to od období poslední valorizace penzí,“ řekl E15 ekonom akademického pracoviště CERGE-EI a poradce ministra práce pro důchodovou problematiku Filip Pertold.

Průměrná hrubá mzda loni v Česku dosáhla 40 353 korun. V meziročním srovnání to bylo o 2450 korun, tedy o 6,5 procenta více. Vzhledem k inflaci 15,1 procenta však mzdy ve skutečnosti klesly o 7,5 procenta. V letošním prvním čtvrtletí výdělky zaměstnanců vzrostly meziročně o 8,6 procenta na 41 265 korun. Při započtení vysoké inflace však opět spadly, a to téměř o sedm procent.

Tempo poklesu reálných mezd má nicméně zvolňovat. Za letošek podle analytiků dosáhne nejvýše tří procent, v roce 2024 už má zaznamenat až tříprocentní růst. Pokud by se očekávání naplnila, senioři by se mohli dočkat o něco vyšších valorizací v roce 2026.    

Jenže právě v tomto či v následujícím roce se začnou projevovat úsporné kroky pětikoaličního kabinetu, jimiž hodlá zastavit bobtnající zadlužování penzijního systému. Jestliže vláda změny většinou svých poslanců a senátorů protlačí parlamentem, bude se do valorizace důchodů spolu s inflací započítávat už jen třetina místo dosavadní poloviny růstu průměrné reálné mzdy. To může podle odborníků přibrzdit zvyšování příjmů penzistů řádově o stokoruny.

„Přechodem z jedné poloviny na jednu třetinu zvyšování reálné mzdy bude růst u průměrného starobního důchodu nižší o šestinu reálné mzdy,“ podotkl Augusta. Konkrétní dopady na příjmy seniorů však určí až vývoj výše výdělků zaměstnanců a cen.

Navrhovaná opatření včetně zpřísnění podmínek pro odchod do předčasného důchodu mají zajistit dlouhodobost a udržitelnost penzijního systému. Nyní je každý šestý důchod hrazen z deficitu, tedy z dluhu.

„Kdybychom nic neudělali, systém by se postupně dostal do schodku přes pět procent HDP. Částka by převyšovala 300 miliard korun ročně,“ řekl už dříve šéf rezortu práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Stát by podle něj musel buď dramaticky snížit důchody, nebo výrazně zvýšit daně, aby dnešní čtyřicátníci a třicátníci měli zajištěné důstojné stáří.