EGAP pojistí vývoz turbíny do Indonésie, řeší i problémy v Turecku

Provoz Doosan Škoda Power

Provoz Doosan Škoda Power Zdroj: ctk

EGAP
Strojírny Wikov MGI z Hronovavypravily do Číny dvě převodovky pro obří větrné elektrárny.
Vývojové centrum Doosan Škoda Power
Vývojové centrum Doosan Škoda Power
Vývojové centrum Doosan Škoda Power
6
Fotogalerie

Kromě nových pojistek musí garant českého exportu řešit problém turecké uhelné elektrárny. Může tam přijít až o osmnáct miliard korun.

Státní exportní pojišťovna EGAP pomůže plzeňské Doosan Škoda Power s vývozem parní turbíny do Indonésie. Dodávku turbosoustrojí o výkonu 198 megawattů pojistí na 600 milionů korun, uvedla mluvčí pojišťovny Hana Hikelová. Škoda se zúčastní výstavby indonéské paroplynové elektrárny Grati s výkonem 501 megawattů jako dodavatel korejské společnost Lotte Engineering and Construction, která tendr na vybudování nového zdroje na ostrově Jáva vyhrála.

Stavbu elektrárny financují velké mezinárodní banky ING, Société Générale, její česká dcera Komerční banka a korejská státní banka Kexim. Kromě společností EGAP a Kexim se na pojištění podílí také italská agentura pro podporu exportu Sace. „Energetika pro nás zůstává klíčovou oblastí, ve které i do budoucna vidíme velký potenciál pro podporu českého vývozu,“ uvedl generální ředitel EGAP Jan Procházka.

EGAP právě řeší problémy s dostavbou turecké elektrárny Yunus Emre, jež ji mohou stát až osmnáct miliard korun. Státní pojišťovna garantuje exportní financování, které získal hlavní dodavatel elektrárny, ostravská Vítkovice Power Engineering. Ten je ovšem v insolvenci.

Stavba stojí kvůli nevhodnému palivu, které nelze správně spalovat. Po pokusu o převrat v Turecku byli navíc zatčeni majitelé společnosti, jež si elektrárnu objednala. EGAP v insolvenčním řízení s vítkovickou firmou uplatnil pohledávku 18,6 miliardy korun. Situaci teď nechce komentovat. Do Turecka pojede v prosinci ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který bude o elektrárně jednat.

Vývoz uhelných technologií bude složitější

EGAP od roku 2005 pojistil vývoz energetických zařízení za 150 miliard korun, téměř třetinu pojištěného strojírenského vývozu. Od příštího roku se ztíží pojišťování exportu uhelných technologií. Podle dohody OECD o pravidlech exportního financování nebude od ledna možné poskytnout státní exportní financování na stavbu starších typů uhelných elektráren nad 500 megawattů. Menší elektrárny bude možné podpořit jen v nejchudších zemích či tam, kde alespoň desetina obyvatel nemá přístup k elektřině.