Ekonomice hrozí sešup k nule

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Marek Podhora

České republice finanční krize nehrozí, je přesvědčen ministr financí Miroslav Kalousek. Jedním dechem však dodává, že nynější dluhová situace v Evropě se může překlopit v hospodářskou krizi, která by dopadla i na českou ekonomiku. „Toto riziko existuje, není malé a mělo by rozpočtové a sociální důsledky,“ prohlásil Kalousek.

Pokud se ekonomika prudce ochladí, bude to pro Kalouska signál k dalším rozpočtovým úsporám, ministr prý bude také tlačit na to, aby produktivita práce rostla rychleji než reálné mzdy.

Kalousek tedy připustil možnost přenosu ekonomických problémů do Česka, nicméně v číslech zůstává jeho úřad tradičně mimořádně optimistický. Ministerstvo financí sestavuje rozpočet na příští rok s plánovaným růstem ekonomiky 2,5 procenta. Takto růžové brýle už na trhu všichni dávno odložili. Dokonce i premiér Petr Nečas uvedl, že se bude muset prognóza snížit na 1,5procentní růst. Pesimismus se začíná ozývat od analytiků – banky v předpovědích z letošního léta počítají také zhruba s 1,5procentním růstem, postupně však své prognózy dále snižují.

Nejčerněji zatím vidí budoucnost rakouská Raiffeisenbank – podle ní klesne tempo růstu HDP příští rok jen na 0,3 procenta. UniCredit v prognóze z půlky září předpovídá růst ekonomiky o 1,6 procenta. „Ten je ale podmíněn růstem v Německu o 1,2 procenta. Rizika se od té doby zjevně posunula k růstu v Česku začínajícímu nulou,“ řekl analytik UniCredit Pavel Sobíšek.

Evropští politici se snaží v poslední době nejrůznějšími způsoby odvrátit dluhovou katastrofu, která kulminuje od začátku léta.

Zatím se to moc nedaří, což připouští i Kalousek. „Buď eurozóna najde radikální řešení, nebo dojde k systémovému selhání,“ řekl. „Proces snižování zadluženosti může trvat klidně i celou generaci,“ dodala členka bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová.

Takže růstové výhledy se snižují v celé Evropě a kurz eura mezitím stále klesá. Včera zasedaly centrální banky eurozóny a Británie, obě opakují akce na podporu ekonomik. Bank of England pustila do oběhu dalších 75 miliard liber, ECB opět nabídla bankám mimořádné úvěry. Guvernér ECB JeanClaude Trichet uvedl, že ačkoli ECB nechala úrokové sazby na 1,5 procenta, bankéři diskutovali o možnosti snížit úrokové sazby kvůli podpoře ekonomiky.

To je poměrně překvapivé vzhledem k tomu, že inflace v eurozóně vystoupala na tři procenta. „Ekonomický výhled zůstává vysoce nejistý se zvýšeným rizikem zhoršování,“ řekl Trichet.
Také Kalousek počítá v České republice s růstem inflace. Ta by příští rok mohla dosáhnout 2,5 procenta, zvyšování DPH podle ministra přispěje do růstu o 0,6 procenta.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.