Ekonomiku čeká zpomalení růstu. Vymstít se jí může závislost na automobilovém průmyslu

ilustrační

ilustrační Zdroj: Zetor

Ekonomové v příštím roce většinou očekávají zpomalení růstu hospodářství, ale to má přesto růst slušným tempem těsně pod hranicí tří procent. „Tahounem by měla být soukromá spotřeba, která bude reagovat na růst mezd,“ říká hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Růstu bude stejně jako letos pomáhat spotřeba domácností. Dál totiž bude klesat nezaměstnanost, která je už nyní rekordně nízká. V listopadu činila míra nezaměstnanosti 2,8 procenta, když bylo bez práce zhruba 215 tisíc lidí, nejméně od června 1997. Naopak firmy nabízely práci pro více než 323 tisíc lidí.

Podniky kvůli udržení zaměstnanců a přilákání nových už letos svižně zvyšují mzdy. Konkrétně ve třetímčtvrtletí se průměrná mzda zvýšila o 8,5 procenta na 31,5 tisíce korun. Většina společností pak podle šetření Hospodářské komory na konci roku poprvé vyplatí třináctý plat nebo odměny. Přilepšení se tak dočká šest z deseti zaměstnanců z privátní sféry. Tento trend bude pokračovat i napřesrok.

„I na začátku příštího roku porostou mzdy velmi vysokým tempem, což bude generovat vyšší příjmy domácností,“ uvádí hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář s tím, že výsledkem bude růst výdajů spotřebitelů. Reálné mzdy by se podle odhadu UniCredit Bank měly zvýšit dokonce o 4,5 procenta. Československá obchodní banka pak počítá s růstem o 4,2 procenta.

Kromě spotřebitelů ale pomohou ekonomickému růstu podle Sobíška rovněž investice firem a vládní výdaje. Hlavním rizikem je proto podle analytika ČSOB Petra Dufka vývoj poptávky po českém zboží na evropském trhu. „Varovným signálem je zpomalování aktivity v západní Evropě v posledních třech čtyřech měsících,“ dodává Sklenář.

Například Německo jako největší obchodní partner České republiky zažívá citelné ochlazení. Ve třetím čtvrtletí se tamní ekonomika dokonce propadla o dvě desetiny procenta oproti předchozímu kvartálu. Byl to první pokles od začátku roku 2015.

Vymstít by se tuzemské ekonomice mohla závislost na automobilovém průmyslu. „Cyklus prodejů osobních automobilů trvá již docela dlouho, více než šest let,“ upozorňuje Dufek. Mezi další hrozby patří brexit, vývoj v Číně nebo obchodní války.

Naopak pod kontrolou by měl zůstat růst cen zboží a služeb. Inflace se bude pohybovat do tří procent, ovlivní ji zejména dražší energie.