„Eseróčka“ ignorují paragrafy, které jim ulehčují život

Paragrafy, paragrafy, paragrafy

Paragrafy, paragrafy, paragrafy Zdroj: archiv

Původně to měly být paragrafy, které společnostem s ručením omezeným ulehčí život. To byl záměr tvůrců nového občanského zákoníku, který platí od loňského roku. Firmy ale na spoustu z těchto novinek nedají a podle právníků často dál jedou po starém. Přestože by například mohly ušetřit náklady na notáře. Jako v případě paragrafu, který majitelům umožňuje přijímat klíčová rozhodnutí i mimo valnou hromadu, například korespondenčně.

„Velkou roli zde hraje setrvačnost procesů ve společnostech a nedůvěra k novinkám. Pokud jdete po již ´vyšlapané cestě´ klasických valných hromad, nemusíte měnit dokumentaci ani zažité postupy, nepodstupujete riziko,“ soudí právník Jiří Salač z advokátní kanceláře CHSH Kališ & Partners.

Někdy „eseróčka“ ignorují právní novinky z ryze praktických důvodů. „Jsme rodinná firma a naše rozhodování je okamžité a bezproblémové a plně v souladu s prací rodinného týmu. V tomto smyslu občanský zákoník vůbec nevnímáme,“ sdělil serveru E15.cz Lubomír Langer, ředitel výrobce koupelnového nábytku Intedoor.

Další příkladem je zrušení povinného rezervního fondu

Na nezájem narazily v novém občanském zákoníku také další novinky. Podle advokáta Salače z CHSH Kališ & Partners je to například možnost vlastnit v jedné společnosti s ručením omezeným více podílů. Společník pak může převést nebo zastavit jeden z podílů, aniž by musel podstupovat proceduru rozdělení podílu.

S masovým využitím se nesetkala ani možnost zvyšování vlastního kapitálu takzvaným příplatkem mimo základní kapitál. Ani tento krok již nově nepotřebuje schválení valnou hromadou. Stejně jako u možnosti vlastnit v jedné firmě více podílů odpadá také v tomto případě notářský poplatek, který se musel hradit dle původní úpravy.

„Další příkladem je zrušení povinného rezervního fondu. Některé společnosti s ním však stále ještě počítají ve svých společenských smlouvách a odvádí do něj každoročně podíl ze zisku,“ dodal právník Salač. Nový občanský zákoník platí od začátku roku 2013. Stal se jedním z největších přelomů v českém právu posledních dvou dekád.

Jak se nový občanský zákoník osvědčil v praxi