Europoslanec Ransdorf nečekaně zemřel, bylo mu 62 let

Europoslanec Miloslav Ransdorf

Europoslanec Miloslav Ransdorf Zdroj: ctk

Komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf nečekaně zemřel, podle zdrojů médií podlehl náhlé mozkové příhodě. Poslancovo úmrtí potvrdila KSČM. Dvaašedesátiletého Ransdorfa, který byl diabetik, dnes přijal pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM). Toto zařízení se specializuje právě na diabetologii či srdeční a cévní problémy.

Serveru ParlamentníListy.cz zdroj z Ransdorfova okolí řekl, že poslanec byl v bezvědomí, doma ho prý našla jeho žena. IKEM druh zdravotních potíží ale nesdělil. Mluvčí IKEM Veronika Velcová prohlásila, že se na přání Ransdorfovy rodiny nemůže vyjadřovat.

„KSČM ztrácí v Miloslavu Ransdorfovi dlouholetého politického intelektuála“, uvedla strana. „Miloslav Ransdorf si vždy za svými názory stál, i když mnohokrát proti většině. Jeho přirozeností bylo pomáhat lidem bez ohledu na jejich postavení a společenské zařazení,“ uvedl Ústřední výbor KSČM. Vyjádřil hlubokou soustrast rodině a všem pozůstalým.

„I když jsem s řadou názorů pana Ransdorfa nesouhlasil, respektoval jsem ho jako velmi vzdělaného člověka, jako politika s širokým rozhledem,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Byl to jeden z nebystřejších intelektuálů, kterého jsem poznal,“ uvedl prezident Miloš Zeman.

Pro Ransdorfovu stranickou kolegyni a europoslankyni Kateřinu Konečnou byla zpráva o úmrtí politika šokem. „Je mi to líto, protože přes všechny politické rozepře to byl kolega z Evropského parlamentu,“ uvedl lidovec Pavel Svoboda. Ransdorf byl nejprve poslancem Federálního shromáždění, poté poslancem Sněmovny a od roku 2004 získal mandát v Evropském parlamentu. Členem komunistické strany byl od roku 1972. V Evropském parlamentu by ho měl nahradit bývalý europoslanec Jaromír Kohlíček.

Pozornost médií vzbudil Ransdorf loni v prosinci, kdy ho se třemi Slováky zadržela švýcarská policie v curyšské bance. Švýcarské státní zastupitelství proti nim vede trestní řízení kvůli majetkovým deliktům. Ransdorf, který kvůli případu pozastavil členství v levicové frakci EP, odmítal, že se dopustil čehokoli nezákonného. Ransdorfovo jméno se dříve objevovalo v souvislosti s jeho milionovými dluhy, byla na něj dokonce uvalena exekuce. Své závazky prý ale v roce 2013 splatil. Pozornost poutaly i jeho dopravní nehody.

Europoslanec Ransdorf čelí podezření z majetkových deliktů
Datum a místo narození: 15. února 1953 v Rakovníku.

Vzdělání: absolvoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy (1977).

Zaměstnání: přednášel dějiny filozofie, v letech 1984 až 1990 byl zaměstnancem Prognostického ústavu Československé akademie věd (ČSAV); do politiky vstoupil jako poslanec Federálního shromáždění ČSFR, v němž působil od června 1990 do konce roku 1992, v dolní komoře českého Parlamentu pak zasedal v letech 1996 až 2004, kdy získal mandát v Evropském parlamentu (EP); křeslo v EP Ransdorf obhájil v předloňských volbách, je místopředsedou výboru pro průmyslu, výzkum a energii EP.

Členství a funkce v politických stranách: členem komunistické strany je od roku 1972 (od roku 1990 KSČM); v letech 1993 až 2004 zastával funkci místopředsedy; v květnu 2004 neúspěšně kandidoval na předsedu strany; v EP pozastavil členství ve Skupině konfederace Evropské sjednocené levice a Severské zelené levice (GUE/NGL).

Ostatní:

- Loni v prosinci Ransdorfa a tři Slováky zadržela švýcarská policie v curyšské bance. Švýcarské státní zastupitelství proti nim vede trestní řízení kvůli majetkovým deliktům. Ransdorf, který kvůli případu pozastavil členství v levicové frakci Evropského parlamentu, odmítá, že se dopustil čehokoli nezákonného.

- Ransdorfovo jméno se dříve objevovalo v souvislosti s jeho milionovými dluhy, byla na něj dokonce uvalena exekuce. Své závazky prý ale v roce 2013 splatil. Pozornost poutaly i jeho dopravní nehody.

- Podle médií Ransdorf figuruje jako svědek (poškozený) v rozsáhlé kauze obchodníků s padělky děl světoznámých malířů. Poškozených v případu je více než desítka z ČR i ze zahraničí.

- Je autorem několika publikací, například Nové čtení Marxe (1996).

- Je ženatý, s manželkou Vlastou má dceru Anetu.