Eurovolby 2014: se stranami, které mohou překvapit

Evropský parlament ve Štrasburku

Evropský parlament ve Štrasburku Zdroj: CTK/AP

Malé strany vzhlížejí k eurovolbám nejen kvůli politickým ambicím. Tenhle plebiscit jim pomáhá také vytvořit si finanční zázemí. Díky volbám do Evropského parlamentu si mohou i vydělat. Příspěvek ze státního rozpočtu dostává každá frakce, která získá jedno procento hlasů. Například ve volbách v roce 2009 si strany rozdělily téměř 67 milionů korun. Jednoprocentní hranici překročilo třináct politických uskupení z třiatřiceti kandidujících.

Úsvit

Změna lídra dva týdny před otevřením volebních místností se Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury zřejmě nevyplatí. I když Klára Samková působila na veřejnost trochu excentricky a asi málokdo si dovedl představit, co od ní může čekat, nebyla na rozdíl od podnikatele v cestovním ruchu Romana Škrabánka neznámou tváří.

Prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur se dlouhodobě zabývá dopady evropské legislativy na vnitřní trh a cestovní ruch a prosazuje národní zájmy cestovních kanceláří v Bruselu. Úsvit mimo jiné kritizuje nedostatečnou ochranu vnitřního trhu EU proti levným výrobkům z Asie nebo to, že čeští europoslanci málo pracují ve prospěch své země. To je prý důvod, proč o nich v tuzemských médiích téměř není slyšet.
Prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Roman ŠkrabánekPrezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Roman Škrabánek|E15Prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Roman Škrabánek

Zelení

Strana zelených vedená Ondřejem Liškou, ten je i jedničkou na evropské kandidátce, by chtěla získat dva mandáty. A tak ke svým tradičním tématům rovněž přidala nezaměstnanost. Nová pracovní místa by podle nich měla přinést větší finanční podpora pro jejich vznik, dotace rekvalifikací a také malých a středních podniků.

Peníze by chtěli získat zavedením daně z finančních transakcí a zrušením daňových rájů, přinejmenším v Evropě. Hodlají se také zasazovat o postupné uskutečnění vize jednotné a energeticky soběstačné Evropy. „Chci, aby evropské otázky zaujaly v české veřejné diskuzi stejně důležité místo, jako má EU vliv na naše životy,“ říká Liška. Zelení jdou do eurovoleb společně s hnutím Změna bývalého libereckého primátora Jana Korytáře.
Lídr Zelených Ondřej LiškaLídr Zelených Ondřej Liška|ctkLídr Zelených Ondřej Liška

Svobodní

Strana svobodných občanů ekonoma a pedagoga Petra Macha patří vedle ODS k nejviditelnějším euroskeptickým uskupením. Klesající obliba občanských demokratů by mohla Machovi přihrát konzervativní voliče jako v loňských volbách do Poslanecké sněmovny, kdy Svobodní získali zatím nejvíce hlasů, konkrétně 2,46 procenta. Poprvé v historii tak dostali od státu příspěvek na úhradu volebních nákladů.

Současným billboardům dominuje klasická žárovka, protože strana si chce „posvítit na euronesmysly“. Rozhodně odmítá euro. Při příležitosti deseti let od vstupu Česka do EU uspořádala happening Oslava konce druhé pětiletky, kde symbolicky předali cenu největším „eurohujerům“. Mach očekává zisk jednoho mandátu.
ekonom a pedagog Ondřej Machekonom a pedagog Ondřej Mach|ctkEkonom a pedagog Ondřej Mach

Piráti

Předseda a jednička České pirátské strany do eurovoleb Ivan Bartoš odhaduje, že jeho partaj by mohla získat až dva posty europoslanců. Hlavní priority pirátů – v unii kandiduje dvacet pirátských stran, jsou společné – ochrana soukromí či právo na informace. Ti čeští kromě celoevropského programu akcentují návrhy na řešení dlouhodobě dluhových rozpočtů na úrovni EU i členských států a také hledání způsobů, které by přinesly práci nezaměstnaným, zvláště mladým.

V kampani cílí především na prvovoliče a obecně spíše na později narozené ročníky. „Nejdůležitější skupina je ta, kterou už máme, a to je 132 tisíc voličů z voleb do Poslanecké sněmovny. Ty musíme především dotáhnout k volbám,“ říká Bartoš.
Předseda a jednička České pirátské strany do eurovoleb Ivan BartošPředseda a jednička České pirátské strany do eurovoleb Ivan Bartoš|ctkPředseda České pirátské strany do eurovoleb Ivan Bartoš

LEV 21

Za stranu Národní socialisté LEV 21 usiluje o mandát europoslance expremiér Jiří Paroubek. Po debaklu v krajských volbách je to jeho možná už poslední pokus o politický comeback. Přestože nelze vyloučit, že za čtyři roky bude bojovat o Pražský hrad, získat křeslo v Evropském parlamentu je pro něj reálnější. Partaj vzdala loňské parlamentní volby, aby se soustředila právě na květnové klání.

„Použít se dá jistá osobní popularita, protože celá republika je jeden volební obvod,“ vysvětlil Paroubek. Ten by zužitkoval zkušenosti z vládní funkce, kdy poznal řadu evropských politiků. Asi by jim však musel vysvětlovat, proč v roce 2009 jako šéf opoziční ČSSD shodil Topolánkovu vládu v době kdy Česko předsedalo tehdejší sedmadvacítce.
Jiří ParoubekJiří Paroubek|Pinkas Martin/EuroExpremiér Jiří Paroubek

Volební model pro volby do Evropského parlamentu (květen 2014, v procentech)volební modelvolební model|E15

Eurovolby 2014: S Janem Kellerem (ČSSD) a Pavlem Svobodou (KDU-ČSL)

Eurovolby 2014: S Janem Zahradilem (ODS) a Luďkem Niedermayerem (TOP09)

Eurovolby 2014: S Kateřinou Konečnou (KSČM) a Pavlem Teličkou (ANO)