Evakuovaní lidé mohou domů, podle Babiše nebyl výbuch skladu náhodou

Evakuace obcí z okolí muničního skladu ve Vrběticích

Evakuace obcí z okolí muničního skladu ve Vrběticích Zdroj: CTK

Policie ukončila evakuaci obcí Haluzice a Lipová u muničního skladu na Zlínsku. Do svých domovů se může vrátit 400 lidí, kteří je museli opustit v pátek večer. Policie zrušila i evakuaci areálu Vlárských strojíren. Starostové evakuovaných obcích chtějí od státu kompenzace. Andrej Babiš ze způsobení výbuchu nepřímo obvinil firmu Imex Group, ta se chce bránit u soudu.

Pyrotechnici v muničním areálu u Vrbětic zkontrolovali budovu, kterou si vybrali při sobotní akci, a poté povolili ukončit evakuaci Haluzic a Lipové. „Prohlédli střechu porušené budovy a zjistili, že její poškození způsobil úlomek stavebního materiálu po výbuchu budovy číslo 12,“ uvedla krajská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Následně pyrotechnici zkontrolovali další objekty a zrušili i evakuaci Vlárských strojíren, v jejichž areálu sídlí několik firem. 

V sobotu ze střechy jiného muničního skladu s dělostřeleckými granáty pyrotechnici odstranili granát, který se do ní zabořil po explozi sousedního objektu. Právě kvůli této budově byla nařízena páteční a sobotní evakuace. Lidé z Haluzic a Lipové byli kvůli výbuchu muničního skladu evakuováni už ve středu. 

Obce chtějí náhrady

Obyvatelé Lipové jsou podle starosty Miroslava Paly rádi, že se mohou vrátit domů. Na druhou stranu ale mají obavy, zda se evakuace nebude znovu opakovat. „To už by byla katastrofa,“ řekl Pala. Obec bude požadovat po státu kompenzace. Jejich výši zatím nebyl schopen odhadnout. Finanční náhradu budou chtít také sousední Vlachovice.

V době evakuace v Lipové podle Paly zřejmě uhynulo některé domácí zvířectvo, protože lidé v pátek museli rychle opustit domovy. V okolních lesích nyní kvůli muničnímu skladu nelze hospodařit, takže vznikají značné ztráty. Zároveň klesá hodnota majetku obyvatel, jejichž počet se díky rozvoji obce a investicím do stavebních parcel zvyšoval. „Dnes je to znehodnocené tak, že se k nám lidi hrnout nebudou. Každý si to raději rozmyslí,“ obává se Pala. 

Starosta upozornil, že kvůli evakuaci a vypnutí přívodu elektřiny do areálu Vlárských strojíren byly poškozeny firmy, které tam sídlí. „Určitě také budou požadovat kompenzace. Je tam například výroba masa. Vypnuli jim elektřinu a přitom tam jsou mrazáky plné masa,“ upozornil Pala. Firmy kvůli evakuaci nemohly vyrábět a přišly o tržby. Obecní úřad v Lipové bude zároveň požadovat zlepšení komunikační infrastruktury, protože v obci není dostupný signál mobilních operátorů.

Firma Imex chystá na Babiše žalobu

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) se domnívá, že druhý sklad munice ve Vrběticích na Zlínsku nevybuchl náhodou. Firma Imex Group, která užívala oba vybuchlé sklady, je podle něj velmi kontroverzní. Podobným problémům podle Babiše firma čelila v Bulharsku, zbraně podle něj vyvážela například do Konga, pro které platí zbrojní embargo. Podle právníka firmy Radka Ondruše ale ministr lže a firma chystá žalobu.

„Připravuji žalobní návrh. Babiš bude muset u soudu dokazovat, že má pravdu. Budeme požadovat omluvu. Jako obchodník ví, že poškodil jméno firmy,“ řekl Ondruš.

„Ta firma, které vybuchly ty dva sklady, je velice kontroverzní firma. Vyvezla munici do Bulharska, kde to taky bouchlo,“ řekl Babiš v Otázkách Václava Moravce. Jeho výtky Ondruš odmítl. „V Bulharsku v roce 2011 vybuchl sklad, kde byl uložen vojenský materiál tří firem. Jednou z nich byl Imex Group. Bulharská strana nikdy klienta nežalovala,“ uvedl právník firmy. Podle něj je nepravdivá i informace o tom, že společnost vyvážela zbraně do Konga. „V tomto teritoriu obchodovala jen v Zimbabwe. Obchod povolovala tři ministerstva,“ řekl.

Vizitka společnosti Imex Group 
V Ostravě sídlící společnost s ručením omezeným byla podle obchodního rejstříku založena v polovině ledna 1999 pod názvem HABR trade. Počátkem července 2001 změnila název na I.S.MORAVIA a od letošního března nese název Imex Group.
Podle údajů dostupných na stránkách Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR se Imex Group zabývá mezinárodním obchodem s vojenským materiálem. Jde mimo jiné o dodávky pěchotní a dělostřelecké munice, a dále dodávky raket pro letectvo, pro protivzdušnou obranu a pyrotechnické prostředky pro armádu a policii.
Jednatelem společnosti je od června 2010 třiapadesátiletý Martin Čuřík. Stoprocentním vlastníkem je podle obchodního rejstříku šestatřicetiletý Petr Bernatík. V médiích firmu často reprezentuje její právní zástupce Radek Ondruš.

Na problém upozorňovala BIS

Podle Babiše má Imex Group za sebou další podivné společnosti. „Údajně večer před prvním výbuchem navštívil ten sklad majitel firmy. Údajně. Druhý den tam přišli dva zaměstnanci a chudáci tam zůstali,“ uvedl také Babiš. Návštěvu majitele ve skladu Ondruš potvrdil. „Materiál se měl vyvážet, přijel ho zkontrolovat. Toto jsme sdělili policii hned po výbuchu,“ řekl. 

„Všichni experti se domnívají, že druhý sklad nevybuchl náhodou,“ poznamenal dále Babiš. „Já si to také myslím,“ dodal. Informace prý získal konzultací se zaměstnanci ministerstva obrany. Babiš také řekl, že na problémy v muničním skladu na Zlínsku už před lety upozorňovala Bezpečnostní informační služba. 

„Jsme v kontaktu s policií i s vojáky. Snažíme se nalézt a označit místa, kde v minulosti vznikala rizika, jejichž součet vyústil v události, kterých jsme svědky. Jinými slovy - míříme na kořeny celého problému,“ řekl bez dalších podrobností mluvčí BIS Jan Šubert.

Zároveň Babiš ale odmítl, že by pochybil ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Chybou podle něj bylo to, že sklady stát v roce 2011 soukromé společnosti pronajal. Kritizoval i údajně špatné rozdělení kompetencí státních úřadů. Je podle něj například nesmyslné, aby licenci na munici vydávalo ministerstvo průmyslu a obchodu, nikoli resort obrany. 

Podle vicepremiéra pochybil i hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD), který měl podle něj vyhlásit v oblasti krizový stav. Babiš má za to, že tak neučinil z ekonomických důvodů. Podle hejtmana ale nemohl být krizový stav vyhlášen, protože k tomu nebyly zákonné podmínky. „Stav nebezpečí se vyhlašuje jen v případě, že složky Integrovaného záchranného systému situaci nezvládají,“ řekl České televizi.

Babiš také řekl, že si firmy mají munici z Vrbětic co nejrychleji odvézt. Ondruš tvrdí, že o to už nějakou dobu firma usiluje. „O odvezení usilujeme od výbuchu. Materiál byl prodaný. Nikdo s námi ale ze strany státu nekomunikuje,“ upozornil.