Evidenci tržeb chce koalice do konce ledna, opozice hrozí Ústavním soudem

pokladna

pokladna Zdroj: CTK/KEYSTONE/GAETAN BALLY

Zákon o elektronické evidenci tržeb by měl být schválen do konce ledna. Tak zní alespoň plán vládních stran, které prý udělají vše, aby ho ve Sněmovně schválily. Koalice podle šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka počítá s tím, že se o zákonu povede debata ještě dvakrát nebo třikrát, než se přistoupí ke konečnému hlasování. Pokud se tak skutečně stane navzdory vůli opozice, skončí věc pravděpodobně u Ústavního soudu. ODS je nadále připravena bránit přijetí zákona všemi silami.

Podobně jako Faltýnek mluvil i předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák, podle něhož musí mít každá obstrukce opozice svůj konec. Opoziční strany podle něj musí dostat prostor vyjadřovat se k vládním návrhům, vláda má mít ale právo prosazovat svůj program.

Koaliční shodu na postupu dnes potvrdil i šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola, podle kterého nechce vláda nikomu upírat možnost uplatnit všechny věcné argumenty, ale zároveň má všechno mít svůj konec. Podotkl také, že nevidí ze strany pravicové opozice snahu o kompromis, ale jen odmítání návrhu bez náznaku společného řešení.

Čtěte komentář Bohumila Pečinky:

Opoziční ODS je podle svých představitelů připravena o kompromisu jednat, vláda se na ni ale neobrátila. I nadále je strana podle svého předsedy Petra Fialy odhodlána blokovat přijetí zákona a bránit úmyslům vlády, které podle jeho názoru omezují svobodu.

Pokud budou debaty o zákonu pokračovat, aniž dojde na hlasování, počítají vládní strany podle dřívějších vyjádření koaličních poslanců pro ČTK s tím, že Sněmovna výjimečně přijme usnesení o ukončení rozpravy a hlasování. V něm má koalice dostatek hlasů, aby zákon prosadila.

V případě využití tohoto nezvyklého prostředku bude ale pravděpodobně následovat stížnost opozice k Ústavnímu soudu na způsob schválení zákona. Ústavní soud by pak musel poměřit právo většinové vlády prosazovat svůj program na jedné straně a právo opozice uplatňovat své připomínky, případně blokovat Sněmovnu, na straně druhé. Koalice přitom věří, že by se Ústavní soud mohl přiklonit na její stranu, pokud dá několika schůzemi k návrhu zákona opozici dostatek prostoru na demokratickou diskusi a podrobné vyjádření jejího názoru na normu.