Evropané zestárli od roku 1994 o šest let a více žijí sami

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Jan Novak

Evropská populace stárne. Jestli ještě před dvaceti lety byla polovina obyvatel Evropské unie mladší než 36,2 roku, loni ležela tato hranice už na 42,2 letech. Za posledních dvacet let tak tímto pohledem evropská populace zestárla o šest let. V Česku se střední věk posunul od roku 1994 z 36 let na 40,8 roku. Vyplývá to z informací statistického úřadu Evropské unie Eurostat.

Češi na tom podle analýzy zdaleka nejsou v Evropě nejhůře. Nejvíce se zvednula věková hranice, která rozděluje populaci na dvě stejné poloviny, v Litvě a Lichtenštejnsku, a to o více než osm let. Obě země se tak dotáhly na evropský průměr.

Nejhůře stárnutí populace dopadá na Německo. To se ještě před dvaceti lety se středním věkem 38 let krčilo na třetím místě za Itálii a Švédskem. Nyní jsou Němci se středním věkem 45,6 roku bezkonkurenčně nejstarším národem v Evropě. Za posledních dvacet let zestárli o 7,6 roku.

Nejmladší populaci mají v Evropské unii Irsko a Kypr, jejichž střední věk se pohybuje mezi 36 a 37 lety. I v těchto zemích však tento ukazatel za posledních dvacet let vzrostl o více než pět let.

Stárnutí populace v Evropské uniiStárnutí populace v Evropské unii | Eurostat

Jak populace stárne, roste podíl starších lidí na domácnostech s jedním členem. Téměř třetina evropských domácností je obývána jen jedním člověkem. Z nich více než 40 procent tvoří domácnosti lidí starších 65 let. Největší podíl má Chorvatsko s 61,9 procenty, Rumunsko, Portugalsko, Bulharsko, Lotyšsko, Litva, Malta a Slovensko, kde se podíl jednočlenných domácností seniorů pohybuje mezi 50 a 60 procenty.

V jednočlenných domácnostech převládají v nich ženy, mimo jiné i proto, že se dožívají vyššího věku než muži. Celkem v Evropské unii tvořily ženy jednočlenné domácnosti z 56,6 procenta. Nejvíce jich bylo v Lotyšsku, Maďarsku, na Slovensku a v Polsku.