Evropská komise: Češi soudí rychle, ale s mnoha soudci

ilustrační foto (Profimedia.cz)

ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Evropská komise vůbec poprvé zveřejnila hodnocení soudních systémů unijní sedmadvacítky. A Česko nedopadlo špatně. Podle Bruselu české soudy dokážou v první instanci občanské a firemní spory rozetnout průměrně za 128 dní. Rychlejší jsou jen litevští soudci s 55 dny.

„Atraktivita státu jako místa pro investování a podnikání je nepochybně založená i na nezávislém a efektivním soudnictví,“ prohlásila včera v Bruselu komisařka pro spravedlnost Viviane Redingová. O české průměrné délce občanského či obchodního sporu si může nechat zdát třeba Itálie či Kypr, kde spor vydrží zhruba na 500 dnů. Na Maltě sporné strany navštěvují budovu soudu i více než 800 dnů. Česku se i daří za rok odbavit více občanských a firemních pří, než kolik jich na soudy přijde. Sice jen těsně, ale pořád je to po Lucembursku a Itálii nejlepší výsledek. Jinde mají o poznání větší problém odbavit všechny pře a vrší se jim tak resty.

Rychlost je ale dána i zcela nadprůměrným počtem soudců v Česku oproti evropskému průměru. Více než 49 českých soudců na 100 tisíc obyvatel má v EU jen Slovinsko, a to rekordních 71. Třeba francouzská justice si vystačí ale jen s 11 soudci na 100 tisíc obyvatel.

EU si objednala hodnocení soudních systémů v členských zemích především z ekonomických důvodů. Komisař pro hospodářství Olli Rehn zdůraznil, že dobrý justiční systém „podporuje úsilí o přilákání investic a vytváření pracovních míst“. Česká justice jako partner začínajících podnikatelů však má hodně co zlepšovat. „Proces založení podnikání by potřeboval být zjednodušen a dva až tři kroky by měly být odstraněny,“ píše se v průvodní studii komise. Brusel dále požaduje zlevnění celého procesu startu podnikání a také zkrácení a zlevnění insolvencí. Výsledky srovnání justičních systémů budou mít konkrétní dopad. Komise je totiž v květnu zahrne do svých doporučení jednotlivým státům, co zlepšovat.