Evropské miliardy končí v inovacích a energetických úsporách

Jaderný výzkum v Akademii věd

Jaderný výzkum v Akademii věd Zdroj: Mlada fronta

Češi nejčastěji evropské peníze posílají na podporu inovací a snižování energetické náročnosti výroby. Největšími příjemci dotací byly firmy z oboru informačních technologií, podniky z oblasti výroby plastů, strojírenství, výroba kovových konstrukcí nebo zpracování kovů. Podobné je to i v okolních zemích.

Vyplývá to z nové analýzy UniCredit Bank o čerpání peněz z evropských fondů. „Všechny země regionu střední Evropy primárně podporují inovace a snižování energetické náročnosti výroby, tedy faktory, které pomáhají výrazně zvyšovat konkurenceschopnost,“ zmiňuje banka.

Peníze přidělené na podporu podnikání byly za uplynulé období srovnatelné v České republice a Maďarsku, šlo o více než desetiprocentní podíl z celkových prostředků z Evropské unie pro danou zemi. Podpora podnikání na Slovensku byla o něco nižší.

V novém období 2014 až 2020 se podmínky ve sledovaných zemích výrazně změní. „Maďaři plánují přidělit na program zaměřený na podporu ekonomického rozvoje a podnikání až 9,6 miliardy eur, tedy až 60 procent z přidělených evropských financí. Také Česká republika navýší prostředky pro podnikatele, ale jen mírně (konkrétně o 0,6 miliardy eur na celkové čtyři miliardy eur),“ vypočítává banka v analýze s tím, že vyhlídky slovenských podnikatelů jsou o poznání horší. Podnikatelé na Slovensku by měli získat 0,7 miliardy eur.

Smutné prvenství

Z hlediska čerpání peněz z evropských fondů je Česko nejhorší z celé unie. Loni nedočerpalo až deset miliard korun, když v celé EU to bylo 16 miliard korun. Letos podle odhadů hrozí nedočerpání 24 miliard a dalších 26 miliard korun bude v ohrožení příští rok. V období 2007 až 2013 mohlo Česko z Bruselu podle aktuálního kurzu získat zhruba 700 miliard.

ilustrační fotokolážilustrační fotokoláž | Tomas Novak, Euro E15

V nadcházejícím programovém období má Česká republika k dispozici 21,6 miliardy eur, 594 miliard korun. „Pro nadcházející programové období by se měla Česká republika poučit z předchozích nedostatků a nastavit efektivní a transparentní implementační a kontrolní mechanismy tak, aby se eliminovalo riziko, že nebudou využity všechny přidělené prostředky.

Jako správný směr se jeví posílení metodické jednoty a zjednodušení procesů a pravidel pro implementaci fondů EU v rámci jednotlivých operačních programů,“ zdůraznil analytik Jan Filkuka ze společnosti KPMG Česká republika.