Filmový archiv spustí portál o české kinematografii, chystá i videopůjčovnu

Národní filmový archiv hodlá v polovině příštího roku spustit nový profesionální portál zaměřený na tuzemskou kinematografii. Ten by měl rok fungovat zdarma a poté bude placený. Vyplývá to z obsahové koncepce portálu, který má deník E15 z důvěryhodného zdroje.

Součástí portálu by kromě encyklopedicky pojaté databáze informací o filmech, jejich tvůrcích a hercích měla být ve střednědobém horizontu i videopůjčovna nabízející za poplatek on-line sledování snímků.

Generální ředitel archivu Michal Bregant nechtěl vznik portálu příliš komentovat. „Bude to úplně nová platforma pro všechny, kteří se zajímají o český film, nebo s ním a v něm nějak pracují. Centrální prostředí pro sběr informací o současnosti, minulosti i budoucnosti české kinematografie,“ řekl a dodal, že konkrétní podobu portálu archiv představí v létě na filmovém festivalu v Karlových Varech.

Konkurence bezplatných webů

Portál Národního filmového archivu bude konkurovat dosavadním zavedeným filmovým webům v čele s Česko-Slovenskou filmovou databází csfd.cz, která má měsíčně 1,8 milionu unikátních návštěvníků, Filmové databázi fdb.cz s 398 tisíci návštěvníky a stránkám Kinoboxu, jež měsíčně zhlédne 214 tisíc lidí. Tyto weby jsou zdarma.

Portál Národního filmového archivu bude také zveřejňovat archivní filmy a další vizuální a písemné archiválie ze svých sbírek, s nimiž se dosud mohli seznámit pouze badatelé při osobní návštěvě archivu. Portál by také měl být zdrojem informací o celém tuzemském filmovém průmyslu. Zveřejňováním uzávěrek grantů, producentských trhů a filmových festivalů by tak například usnadnil producentům orientaci v tom, jak zajistit či zvýšit podporu svých projektů.

Archiv vlastní i filmovou knihovnu

Národní filmový archiv jakožto specializovaná státní instituce v současné době pečuje o více než 150 milionů metrů filmu, sbírku 600 tisíc fotografií, 30 tisíc plakátů a 100 tisíc propagačních materiálů. Vlastní také rozsáhlý archiv českého filmu a filmovou knihovnu. Disponuje týmy filmových vědců, historiků a kurátorů.

Od letošního roku má také archiv zákonnou povinnost evidovat zahraniční filmy v české kinodistribuci. Zároveň k archivu od letoška patří i České filmové centrum, jehož hlavním cílem a náplní činnosti je propagace českého filmu a filmového průmyslu v zahraničí.

Helena Bezděk Fraňková: Filmů se vyrábí víc, boom to ale není