Finanční správa zveřejnila požadavky na kontrolní hlášení k DPH

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Podhora Marek/E15

Finanční správa zveřejnila technické požadavky na kontrolní hlášení k dani z přidané hodnoty (DPH). To budou muset plátci DPH povinně od příštího roku zasílat finančním úřadům. Kontrolní hlášení bude možné podat pouze elektronicky.

Kontrolní hlášení k DPH jsou jedním z nástrojů, které mají zabránit daňovým únikům. Jejich cílem je, aby finanční úřady získaly informace o vybraných transakcích realizovaných plátci DPH, a tím rychlejší informace o možném daňovém úniků. Údaje požadované v kontrolních hlášeních již nyní podle Finanční správy musí plátci DPH evidovat. Jde o údaje na základě vystavených a přijatých daňových dokladů a dalších dokladů o dodání zboží nebo poskytnutí služeb.

„Kontrolní hlášení by měla státu umožnit spárovat faktury na straně dodavatele a odběratele tak, aby si firmy nenárokovaly vrácení daně tam, kde DPH nebyla dodavatelem odvedena. Řešení však zatěžuje i poctivé plátce,“ uvedl odborník na nepřímé daně společnosti PwC Martin Diviš.

Od ledna 2016

Povinnost podávat kontrolní hlášení je v zákoně o DPH od začátku tohoto roku, ovšem s účinností od ledna 2016. „Ale teprve nyní se dozvídáme, co vše bude nutné finanční správě reportovat a v jaké struktuře. U velkých firem to znamená, že teprve nyní mohou začít upravovat své interní systémy tak, aby dokázaly automatizovaně vygenerovat a elektronicky podávat tato hlášení. Jde o poměrně složité změny, které jim mohou trvat i několik měsíců,“ upozornil Diviš.

Zkušenosti ze Slovenska podle něj ukazují, že velké firmy musely v začátcích na přípravu nových hlášení najmout dokonce nového zaměstnance. „Malé firmy či podniky s lokálním softwarem budou mít situaci jednodušší,“ uvedl.

Poslanci schvalují „E-tržby“, lidé věří ve vyšší inkaso daní

Kontrolní hlášení k DPH se rýsuje, sankce budou brutální