Firmy budou letos s náborem opatrné. Omezená poptávka se dotkne hlavně průmyslu

Ohledně propouštění jsou personální agentury opatrné. Zaznamenávají však pokles v náborové aktivitě.

Ohledně propouštění jsou personální agentury opatrné. Zaznamenávají však pokles v náborové aktivitě. Zdroj: E15 / Jan Juhaniak

Odhad vývoje pracovního trhu v tomto roce je podle odborníků vzhledem k současné situaci složitější než jindy, stále vyhlížejí, jak se naplní očekávání firem ohledně Vánoc. Za uzavřená listopadová data již firma LMC, která provozuje pracovní portály Jobs.cz a Práce.cz, zaznamenala dvacetiprocentní pokles v náborové aktivitě, který se dá předpokládat i do budoucna. Podobnou situaci popisuje i personální agentura ManpowerGroup. Nejvíce zasažený bude průmysl, a to i ten automobilový, což by se mohlo odrazit na personálních změnách.

„V závěru loňského roku byla většina firem opatrná a vyčkávala, jak se ekonomická a energetická situace vyvine. Pozorujeme proto odkládání náboru nových zaměstnanců na začátek roku. Přestože velká část firem v tomto období po pandemii nadále roste, počet organizací hledajících úspory je již podobně velký,“ říká manažer náboru a marketingu ManpowerGroup Jiří Halbrštát.

V loňském roce i přes vysoké ceny energií i inflaci česká ekonomika ještě rostla. Podle prognózy Hospodářské komory bude ale právě tento rok rokem stagnace a český průmysl se zastaví. Komora proto odhaduje propouštění v podnikatelském sektoru, na druhou stranu však pravděpodobně stále poptávka po pracovní síle přesáhne nabídku. Mzdy by mohly dále růst, tempo ale inflaci stačit nebude.

Nepříznivá doba pro všechny sektory

Do těžké situace se pravděpodobně dostanou firmy ze všech sektorů. „Omezení poptávky a investic se časem dotkne téměř všech. Nejvíce je zasažená výroba, obchod, služby, finance, nemovitosti i veřejný sektor,“ říká Halbrštát. Zasažené může být také strojírenství a automotive odvětví. „Poslední tři měsíce se nám začalo hlásit na naše pozice hodně uchazečů z těchto oblastí,“ potvrzuje HR manažerka společnosi Algotech Jitka Kalenská.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!