Firmy odmítají skokové zvýšení minimální mzdy na 11 tisíc korun

Dálnici D47 na Ostravsku stavbaři na několika místech rekonstruují. Práce by měly skončit v roce 2018

Dálnici D47 na Ostravsku stavbaři na několika místech rekonstruují. Práce by měly skončit v roce 2018 Zdroj: ctk

Zaměstnavatelé ze Svazu průmyslu a dopravy odmítají skokové navýšení minimální mzdy na 11 tisíc korun. Návrh zvýšení minimální mzdy od ledna z nynějších 9900 korun připraví a předá vládě ministerstvo práce, uvedl na dnešním sněmu odborů premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle svazu by to však mohlo mít negativní vliv zejména na menší firmy.

Odboráři požadují růst minimální mzdy o 1600 korun, zaměstnavatelé již dříve uvedli, že reálný je růst o 600 či 700 korun. Sobotka dnes řekl, že se bude koaliční partnery snažit přesvědčit o navýšení o 1100 korun. „Předseda vlády evidentně řeší politiku. A vyjádření předsedy odborů, v němž požaduje navýšení minimální mzdy o 15 procent, je nezodpovědné,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

„Firmy zvyšují mzdy podle svých možností, neodmítáme tedy nárůst mezd ani minimální mzdy. To, co odmítáme, je skokové navyšování. Firmy pro své podnikání potřebují předvídatelnost a postupný nárůst,“ doplnil. O růstu minimální mzdy rozhoduje vláda. Vládní strany se zatím na částce nedohodly, ale v koaliční dohodě se zavázaly, že budou nejnižší výdělek přibližovat ke 40 procentům průměrné mzdy. Ta podle posledních údajů dosáhla 28 152 korun, dvěma pětinám tak odpovídá 11 261 korun.

„Měli jsme tu vlády, které se chlubily tím, že nezvyšovaly minimální mzdu ani o korunu. Prohlubovala se propast mezi tím, co měli lidé na sociálních dávkách, a ti, kteří přijali nejhůř placenou práci,“ řekl dnes premiér. Svaz průmyslu a dopravy již dříve uvedl, že by se nejnižší výdělek měl navázat na vývoj průměrné mzdy, ekonomiky a cen. O vytvoření jasných pravidel pro růst minimální mzdy usilovala i hospodářská komora.

Zdroj: ieconomics.com