Forum 2000 založí centrum pro informování o lidských právech v Číně

Čína, ilustrační foto

Čína, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Větší informovanost o tom, jak vypadá čínská společnost v době, kdy s touto asijskou zemí Česká republika navazuje úzké vztahy, chce nové Informační centrum pro demokracii a lidská práva v Číně. Nebude kamennou institucí, ale sítí organizací, které se tematice lidských práv dlouhodobě věnují. Její iniciátoři upozorňují na to, že současná česká vláda zcela otočila někdejší lidskoprávní přístup zdejších politických reprezentací, a občané o skutečné situaci v Číně málo vědí.

Projekt zastřešuje Nadace Forum 2000, přes její webové stránky lze o iniciativě získat informace. Centrum začíná fungovat během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v České republice, která vyvolává rozporné reakce.

„Je dobré, když Česká republika udržuje aktivní vztahy s celou řadou zemí na celém světě, ale je dobře, abychom si přitom uvědomovali, s kým jednáme, komu umožňujeme přístup k součástem české ekonomiky a partnerství na mezinárodních fórech,“ řekl dnes novinářům Jakub Klepal, ředitel Nadace Forum 2000.

Centrum tedy podle něj vzniká proto, aby česká veřejnost získala lepší informace o tom, jak vypadá situace lidských práv v Číně, jaké je postavení národnostních nebo náboženských menšin v Číně, jak Čína s těmito skupinami jedná, a jak naopak porušuje jejich práva daná Úmluvou o lidských právech.

Přednášky a výstavy

Do projektu se zapojily také sdružení Post Bellum, Amnesty International, Národní galerie v Praze, sdružení Lungta a Potala, MOST Pro Tibet, hnutí Brontosaurus, Initiatives for China, Češi Tibet podporují a řada dalších. Budou pořádat přednášky, kulaté stoly nebo výstavy. Cílem je jejich aktivity zintenzivnit, lépe koordinovat a dostat je k více skupinám lidí v ČR, „aby se mohli lépe seznámit se situací v zemi, s níž se naše vláda rozhodla takto úzce spolupracovat,“ uvedl Klepal.

Nadace Forum 2000 se hlásí k odkazu bývalého českého prezidenta Václava Havla, který byl přítelem tibetského duchovního vůdce dalajlamy. Násilný zábor Tibetu Čínou patří k často kritizovaným bodům čínské politiky. Podpora Tibetu je tak velmi častou formou protestu proti Pekingu.

„Můj bratr, který si zakládal na občanské společnosti, by byl rád, že se takové aktivity odehrávají,“ řekl dnes bratr bývalého prezidenta Ivan Havel. „Byznys je považován za omluvu za všechno ostatní, je to pragmatický postoj, nikdo neví, jaké to bude mít důsledky, kam to povede,“ varoval před sbližováním s Čínou.

Protibetský aktivista a bývalý politik Martin Bursík připomněl, že západní demokracie také zvou čínského prezidenta na návštěvu, ale vedle toho jsou aktivní na poli lidských práv a tematizují ochranu lidských práv při setkání s čínskými reprezentanty. Podle Bursíka je dnes v Číně minimálně 1327 politických vězňů. „Ale asi je to číslo o řád větší,“ uvedl.

Proti přítomnosti čínského prezidenta v Praze protestovali někteří aktivisté poškozením čínských vlajek, které byly vyvěšeny na cestě k letišti. Dnešní pokojný protest nahlášený na Hradčanské náměstí, ale později organizátory přesunutý, je podle Bursíka nejen demonstrací za lidská práva v Číně, ale i v Česku. I přesto, že shromáždění řádně nahlásily tři organizace, náměstí je dnes celý den uzavřeno.

Olga Lomová: Čínské investice v Česku nevede obchodní zájem