Gripeny: cenové srovnání bude obtížné

Z cvičiště na mise. V posledních týdnech čeští letci s letouny gripen pobývali až u polárního kruhu, když na letecké střelnici Vidsel cvičili ostré střelby na vzdušné cíle. Už se chystají na misi do Pobaltí a možná i na Island

Z cvičiště na mise. V posledních týdnech čeští letci s letouny gripen pobývali až u polárního kruhu, když na letecké střelnici Vidsel cvičili ostré střelby na vzdušné cíle. Už se chystají na misi do Pobaltí a možná i na Island Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Vyjednávači českého ministerstva obrany dohodli se Švédskem podrobnosti pokračování čtrnácti stíhaček JAS-39 Gripen na českém nebi, návrh má začátkem příštího měsíce posoudit vláda. Podle informací deníku E15 obsahuje možnost pronajmout si letouny na různě dlouhá období, tedy například na pět, deset nebo i dvacet let. Cena rozhodně nepřekročí poměrnou výši současného desetiletého operativního leasingu za 19,6 miliardy korun, výraznější slevu se údajně sjednat nepodařilo.

Vypracovat cenový posudek, jak měla podle policie bývalá šéfka rezortu Vlasta Parkanová (TOP 09) u letounů CASA, bude ovšem obtížné. „Určité varianty tam jsou, bude záležet na vládě, jakou vybere. Podstatné je, že nic není definitivní, nic se nepodepsalo,“ konstatoval šéf sekce vyzbrojování Pavel Bulant. Jakékoli podrobnosti ohledně délky pronájmu či ceny odmítl sdělit, protože dokument je v utajeném režimu.

Otázka je, zda si vláda nechá stanovení ceny obvyklé vůbec vypracovat, případně tím pověří ministra obrany Alexandra Vondru (ODS). „Nabízí se možnost srovnání s Maďarskem nebo Švýcarskem. Jenže Maďaři mají trochu jiný typ gripenů. A Švýcaři si tyto stíhačky kupují, navíc nejmodernější verzi E/F, zatímco my máme předchozí C/D. Takže je to obtížné,“ konstatoval zdroj blízký vzdušným silám, který nechtěl být jmenován.

Práce čeká i vládní legislativce. Ti budou muset zjistit, zda by případné uzavření nové smlouvy nebylo v kolizi se zákonem o zadávání veřejných zakázek, který platí od března. Další možností je podpis doplňku ke stávající smlouvě. Podle všeho se zdá, že šance odprodat nebo pronajmout Švédsku přebytečné bitevníky L-159 zhasla.

Čtěte také:

Změna: obrana chce prodloužit pronájem gripenů

WikiLeaks: Česko nechce gripeny, ale letouny F-16

Soutěž na nástupce gripenů chce vláda ještě letos

Vláda na začátku letošního roku , aby do šesti měsíců vyjednal se švédským rezortem obrany pokračování pronájmu. Pokud by ve stanovené lhůtě nedohodl přijatelné podmínky, vypsal by výběrové řízení, kam by se mohly přihlásit také ostatní výrobci stíhaček jako třeba Lockheed Martin či evropská EADS.

Politici věří švédským stíhačkám

Zatímco před deseti lety se o stíhačkách vášnivě debatovalo, tentokrát je klid. Většina pravicových i levicových politiků se kloní ke gripenům. „Schopnost mít nadzvukové letectvo je součást suverenity státu. Kdybychom se ho zbavili, je to nezvratný krok. Stíhačky bychom si měli pět až deset let udržet a využít té doby k diskuzi o mezinárodním zajištění obrany,“ uvedl šéf zahraničního výboru Jan Hamáček (ČSSD).

Obezřetný je nyní dřívější neúnavný bojovník za švédské stroje Miroslav Kalousek (TOP 09). „Je logické, že se ministr financí ptá, zda potřebujeme za současné situace stíhací letouny. Respektuji ale, že ti, kteří tomu rozumějí, říkají, že to nezbytné je,“ řekl nedávno Právu.