Gripeny: sleva i na pětiletý pronájem

Gripen

Gripen Zdroj: ctk

Švédsko dalo na stůl dohromady tři nabídky dalšího pronájmu 14 nadzvukových letounů Gripen české armádě po roce 2014. Vláda však stále trvá na ještě nižší ceně. Pokud se ji nepodaří vyjednat, vyhlásí tendr. Jak už deník E15 informoval, při opakování desetiletého operativního leasingu by úspora dosáhla zhruba čtvrtiny (26 procent) oproti současným podmínkám.

Severské království se však nově nebrání ani pětiletému pronájmu, kde by slevilo dvacet procent. A při pokračovaní švédských stíhaček na českém nebi pouhé tři roky po lednu 2015 by se cena snížila o dvě procenta.

Vyplývá to z informací diplomatického zdroje blízkého jednání, který si přál zůstat v anonymitě. Dosavadní desetiletý pronájem bude stát celkem 19,6 miliardy korun. Z této sumy by první varianta ušetřila asi 5,1 miliardy. „Vedle slev nabídka obsahuje technologický upgrade letounů,“ dodal nejmenovaný diplomat. Česko však trvá na výraznější slevě. Na letišti v Mošnově to o víkendu řekl šéf českého rezortu obrany Alexandr Vondra (ODS). Ten zhruba hodinu jednal se švédskou ministryní obrany Karin Enströmovou.

„Vysvětlil jsem jí, řekl bych velmi podrobně, důvody, které mě i českou vládu vedly k závěru, že poslední švédská nabídka nebyla uspokojující,“ konstatoval Vondra. Podle něj se buď vyjednávací týmy do konce listopadu shodnou na výhodnější ceně dlouhodobějšího pronájmu stíhaček, anebo bude současný kontrakt prodloužen pouze o dva nebo tři roky.

Po jejich uplynutí by vláda vyhlásila nové výběrové řízení, kde by se s gripenem utkal například evropský eurofighter nebo americké F-16 či nejmodernější F-35. Vondra připomněl, že česká vláda ve všech důležitých armádních dokumentech se zachováním nadzvukového letectva počítá. Ekonomické hledisko je však rozhodující, dodal.

Vypsání tendru je podle některých představitelů českého rezortu obrany reálné. Na trhu se stíhačkami je prý přetlak, protože se jich některé státy kvůli hospodářským problémům zbavují.

Čtěte také:

Švédové chtějí dohodu o prodloužení pronájmu gripenů

Nečas se kvůli gripenům obul do Švédů

Gripeny: Česko trvá na slevě, Švédsko ji odmítá

Na druhé straně by si zavedení jiného typu vyžádalo vysoké počáteční náklady. Armáda by musela přeškolit piloty i techniky, zcela odlišná by byla logistika. A třeba dvoumotorové eurofightery mají oproti jednomotorovým gripenům vyšší spotřebu paliva.

Na korupci politiků byly dvě miliardy

Na údajné úplatky v souvislosti s očekávaným prodejem stíhaček Gripen české armádě před více než deseti lety byly připraveny skoro korun. Vyplývá to ze svědeckých výpovědí při vyšetřování případu rakouského lobbisty Alfonse Mensdorffa-Pouillyho, kterými se zabývá vydání magazínu Profil, napsala agentura APA. Mark Cliff, poradce Mensdorffa-Pouillyho, měl o uplácení vypovídat před britským protikorupčním úřadem SFO. Peníze na úplatky byly prý vyčleněny také pro Maďarsko a Rakousko.