Hamáčkovi radí bývalý policejní prezident Slovenska, který rezignoval po vraždě Kuciaka

Tibor Gašpar

Tibor Gašpar Zdroj: Profimedia.cz

Bývalý policejní prezident Tibor Gašpar od srpna radí českému ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi. Ten informaci, kterou přinesl slovenský Denník N, potvrdil serveru E15.cz. Gašpar je mimo jiné i poradcem slovenské ministryně vnitra Denisy Sakové. 

Na vnitru Gašpar působí podle dohody o pracovní činnosti několik hodin týdně, upřesnil server novinky.cz. „Je to člověk, který dobře zná fungování české policie. Na druhou stranu je schopen si při posuzování těch odborných věcí udržet jistý nadhled a odstup, není přímo spojen s fungováním české policie,“ vysvětloval stejnému médiu Hamáček. Uvedl také, že Gašparův plat bude záležet na počtu odpracovaných hodin a neměl by prý přesáhnout 10 tisíc korun. 

Od srpna Gašpar radí také ministryni Sakové. Jeho novou rolí se podle slovenského rezortu stalo „podílení se na legislativě a opatřeních, tykajících se potlačení kriminality v oblastech sociálně vyloučených komunit“, uvedl Denník N.

Bývalý šéf slovenské policie Gašpar se v posledních měsících dostal do povědomí veřejnosti kvůli vyšetřování vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. V úterý 21. srpna uplyne půl roku od zmiňované vraždy.

Pod tehdejším vedením policie se však případ nevyřešil a Gašpar v jeho průběhu na nátlak veřejnosti rezignoval na svou funkci, ačkoliv to původně odmítal. "Sám o odchod z funkce nepožádám," poznamenal v dubnu s tím, že rezignaci na základě vlastního rozhodnutí by ve světle tehdějších událostí vnímal jako zbabělost. Ve stejném měsíci však nakonec funkci stejně opustil.

Tibor Gašpar (56)
Bývalý šéf slovenské policie a v současnosti poradce slovenské ministryně vnitra Denisy Sakové a českého ministra vnitra Jana Hamáčka. Vystudoval učitelský obor na Fakultě tělesné výchovy a sportu v Bratislavě. Po jejím absolvování pracoval několik let jako učitel na základní škole v Nitře a později jako odborný asistent na tamní Pedagogické fakultě Univerzity Konštantýna Filozofa. K policejnímu sboru se přidal roku 1993. Absolvoval speciální policejní vzdělání na Akademii policejních sborů v Bratislavě a v Nitře pak působil několik let jako vyšetřovatel. Roku 2005 se za vlády tehdejšího slovenského premiéra Mikuláše Dzurindy stal ředitelem úřadu za boj proti korupci. V roce 2012 byl jmenován prezidentem policejního sboru Slovenska. Ve funkci na nátlak veřejnosti skončil v dubnu roku 2018, kvůli dosud nevyřešenému případu novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové.