Hašek vyhlásil válku Sobotkovi: Odstup, zachovej se jako chlap

Michal Hašek vyzývá Bohuslava Sobotku, aby dal funkci k dispozici

Michal Hašek vyzývá Bohuslava Sobotku, aby dal funkci k dispozici Zdroj: Euro - Tomas Novak

Kdybych byl předsedou sociální demokracie a strana ve volbách dostala 20,5 procenta hlasů, odstoupil bych z funkce. V neděli to prohlásil statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek. Podle něho se před třemi lety tehdejší předseda strany Jiří Paroubek zachoval "jako chlap", když po podobném výsledku voleb rezignoval.

ČSSD má podle Haška nyní i přes „nevýhru“ povinnost pokusit se sestavit vládu, nejspíše s KDU-ČSL a ANO. V případě úspěchu těchto jednání přitom nevylučuje, že by se šéf ANO Andrej Babiš mohl stát ministrem financí.

„Kdybych já byl předsedou sociální demokracie a dostal jsem ve volbách 20,5 procenta, oznámil bych rezignaci,“ říká Hašek, který volební zisk své strany označuje za chudý a chabý. „Přes všechny výhrady, které můžu mít ke komunikaci manželů Paroubkových v posledních letech, Jiří Paroubek se před třemi lety zachoval jako chlap, při dvaadvacetiprocentním volebním výsledku prostě vyhodnotil, že to nebyl dobrý výsledek a sám oznámil rezignaci,“ připomíná osud bývalého předsedy ČSSD.

Sobotka rezignaci nechystá, chce sjezd v březnu

Současný šéf strany Bohuslav Sobotka se zatím odstoupit nechystá, pokud se však sociální demokracii pod jeho vedením nepodaří sestavit vládu, chce svolat mimořádný sjezd strany, který by zvolil nové vedení.

„Pokud se bude konat mimořádný sjezd sociální demokracie, budu zvažovat svoji kandidaturu na funkci předsedy sociální demokracie,“ uvedl k tomu současný druhý muž ČSSD, který prý sám rezignaci nezvažoval.

„Já chci dnes na jednání předsednictva sociální demokracie navrhnout, aby se v březnu, to znamená ještě před evropskými volbami, sešel volební sjezd sociální demokracie a jsem přesvědčen o tom, že by na tomto volebním sjezdu měli požádat o obnovení mandátu všichni funkcionáři z vedení sociální demokracie,“ řekl Sobotka krátce před začátkem zasedání předsednictva.

Zároveň se Sobotka ohradil proti výroku Haška k jeho rezignaci. „Já si myslím, že to je do značné míry jistý alibismus ze strany Michala Haška, protože on je řadu let ve vedení sociální demokracie. Nepochybně měl jako statutární místopředseda řadu možností její politiku ovlivnit a těžko se teď může tvářit, že s politikou sociální demokracie nemá nic společného,“ uvedl Sobotka.

Důvody neúspěchu: Jeden muž

Za příčiny nečekaně slabého výsledku sociální demokracie, která bude mít v nové Sněmovně 50 poslanců, považuje Hašek nedostatečné připomínání fungování pravicové vlády ODS, TOP 09 a LIDEM nebo možná nedosti věrohodná vlastní řešení.

Chyby vidí ale i ve formě kampaně. Je podle něj otázkou, „jestli kampaň založená primárně na jednom muži byla správná. Už jsme to zažili za Jiřího Paroubka, k čemu to vedlo, jsme věděli, přesto jsme svým způsobem část té kampaně zase postavili pouze na jednom muži,“ uvedl s tím, že si Sobotka před dvěma měsíci nechal schválit rozsáhlé kompetence, aby osobně boj o hlasy voličů řídil.

Lidé podle Haška, který kritizuje i údajně přehnané vymezování se vůči zemanovcům nebo prezidentovi Miloši Zemanovi, chtějí ale vidět spíše týmovou kampaň.

Hašek se v útoku proti Sobotkovi zaštiťuje i svým volebním výsledkem. Získal 25 531 hlasů, což je nejvíce ze všech kandidátů na jižní Moravě. Byl přitom dvojkou na jihomoravské kandidátce ČSSD, kterou vedl právě šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Ten dostal zhruba o 3300 hlasů méně než Hašek.

Hejtmanem a poslancem už nebude

Hašek současně uvedl, že po svém opětovném zvolení do Poslanecké sněmovny zůstane buď na postu hejtmana Jihomoravského kraje nebo poslance. Obě funkce totiž nechce dále kumulovat. Rozhodnout se chce po ustavení dolní komory a nové vlády. Právě četnost funkcí mu v minulosti ostře vytýkali jeho odpůrci.

Totéž doporučí i svým kolegům hejtmanům z ČSSD, kteří se nyní stali poslanci. „Pokud ČSSD sestaví vládu, pak předpokládám, že moje místo bude v centrální politice, pokud se to ČSSD nepovede, hodlám pomáhat jižní Moravě a jejím obyvatelům jako hejtman,“ upřesnil.

Hašek přitom kritiku souběhu funkcí před volbami trvale odmítal. Uváděl, že při klíčových hlasováních nikdy nechyběl, zdůrazňoval, že je naopak výhodné, když mají jižní Morava a také Asociace krajů ČR, která sdružuje hejtmany, přímého zástupce ve Sněmovně.