Havlovi gratulovali Clinton, Merkelová, Lou Reed a další

Exprezident Václav Havel se 5. října zúčastnil slavnostního odhalení pomníku amerického prezidenta Woodrowa Wilsona ve Vrchlického sadech v Praze.

Exprezident Václav Havel se 5. října zúčastnil slavnostního odhalení pomníku amerického prezidenta Woodrowa Wilsona ve Vrchlického sadech v Praze. Zdroj: CTK

K dnešním pětasedmdesátinám přišly exprezidentovi Václavu Havlovi gratulace nejen od lidí z České republiky včetně jeho následovníka Václava Klause, ale i od významných osobností ze zahraničí. Havel dnes na svém webu poděkoval za upřímná blahopřání a dárky.

Přání mu poslali například bývalý americký prezident Bill Clinton s manželkou Hillary, současnou ministryní zahraničí USA. Bývalé hlavě státu napsali také německá kancléřka Angela Merkelová či japonský císař Akihito nebo americký zpěvák Lou Reed. „Mému drahému příteli: šťastné šťastné narozeniny. Velké objetí a pusu. Přál bych si, abych teď s tebou mohl být. Vše nejlepší. S láskou Lou,“ napsal mu Lou Reed.

„Já jsem mu popřál i dopisem i dneska tady a myslím, že mu všichni přejeme hlavně zdraví,“ řekl Klaus na dnešním odhalení sochy prezidenta USA Woodrowa Wilsona v Praze, kde se oba viděli.

Blahopřání obdržel Havel mimo jiné i od rumunského prezidenta Emila Constantinesca a celé rodiny amerického astronauta Andrewa Feustela, s nímž se nedávno setkal. Feustel, jehož manželka Indira má české kořeny, letos vzal plyšového Krtečka do vesmíru. Havlovi přáli též rakouský prezident Heinz Fischer a šéf diplomacie alpské země Michael Spindelegger.

Už v sobotu s Havlem na soukromém večírku v Praze osobně slavila bývalá ministryně zahraničí USA českého původu Madeleine Albrightová a další stovky přátel. Nejen tam mu všichni přáli zdraví, Havel dostal i bezpočet dárků. „Je jimi dojat a projevené přízně si velmi váží,“ uvedla jeho tajemnice Sabina Tančevová.

Zleva vzadu rabín Karol Sidon, ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, místopředseda Senátu ČR Přemysl Sobotka a exprezident Václav Havel, zleva vpředu velvyslanec USA v ČR Norman Eisen, prezident Václav Klaus a bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová přihlížejí odhalení pomníku amerického prezidenta Woodrowa Wilsona 5. října ve Vrchlického sadech v Praze.Zleva vzadu rabín Karol Sidon, ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, místopředseda Senátu ČR Přemysl Sobotka a exprezident Václav Havel, zleva vpředu velvyslanec USA v ČR Norman Eisen, prezident Václav Klaus a bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová přihlížejí odhalení pomníku amerického prezidenta Woodrowa Wilsona 5. října ve Vrchlického sadech v Praze. | CTKZleva vzadu rabín Karol Sidon, ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, místopředseda Senátu ČR Přemysl Sobotka a exprezident Václav Havel, zleva vpředu velvyslanec USA v ČR Norman Eisen, prezident Václav Klaus a bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová přihlížejí odhalení pomníku amerického prezidenta Woodrowa Wilsona 5. října ve Vrchlického sadech v Praze.

Dodala, že Václav Havel je překvapen veřejným zájmem nejen v České republice, ale i v zahraničí. Je poctěn tím, že ministerstvo zahraničí a Česká centra ve světě připravily různé kulturní akce. Havlova kancelář se současně omluvila všem, kteří nemohli být na jeho soukromou oslavu pozváni a jimž odeslaná pozvánka nepřišla.

Mezi dary, které Havel dostal, je například starožitný kompas pocházející z doby první světové války, který mu dala Albrightová. „Milý Vašku, ačkoli si nikdy nepotřeboval kompas, protože si vždycky věděl, kde je Západ a jak vést české a slovenské lidi po morální cestě, myslela jsem, že tenhle dárek by se ti hodil. Tenhle kompas byl vyroben pro americkou armádu v první světové válce, aby vlastně Československo se mohlo narodit. Tak myslím, že se to hodí na tvoje narození,“ napsala Albrightová.

K zástupu gratulantů se dnes přidali i lidé z polských novin Gazeta Wyborzca. „Děkujeme Ti za Tvá literární díla, eseje i věznění. Ať má navždy navrch 'síla bezmocných', která je silnější než všechny diktatury,“ píšou dnes v listu v čele s šéfredaktorem a bývalým disidentem Adamem Michnikem, který se rovněž ukázal na Havlově sobotním večírku. Přání „“ let vyšlo v češtině i polštině.