Hazardní byznys protestuje proti zdanění hráčů. Ti by na své výhře mohli i prodělat

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Hazardní firmy odmítají návrh daňového balíčku, který schválila česká vláda. Ten vedle zvýšení daní hazardním firmám počítá zároveň i s novým, patnáctiprocentním zdanění výher nad sto tisíc korun. V případě nízkého kurzu by tak mohli sázkaři na své výhře i tratit.

„Změna zákona byla předložena bez projednání v rámci připomínkového řízení. Vláda vyjádřila souhlas s návrhem zákona, jehož dopady nebyly jakýmkoliv způsobem analyzovány, čímž došlo k porušení legislativních pravidel vlády,“ uvedl ředitel Institutu pro regulaci hazardních her Jan Řehola. Institut sdružuje největší hazardní firmy v Česku včetně Tipsportu nebo Fortuny.

Institut uvedl, že dle vládního návrhu má daň platit i hráč, který v rámci kurzového sázení vsadí v kurzu 1,1 ku jedné za sto tisíc korun. Pokud hráč uspěje, má dostat ke své sázce výhru deset tisíc korun. Podle Institutu ale odvede na dani 16 500 korun, což by znamenalo konečnou ztrátu 6500 korun.

„Stát nepochopitelně nutí sázkaře do většího rizika, neboť sázet nižší kurzy se jim nevyplatí,“ řekl šéf největší tuzemské sázkové kanceláře Tipsport Petr Knybel. „Ministerstvo nechápe základní princip fungování hazardního trhu, a sice, že naprostá většina sázkařů si sázením nevydělává,“ dodal.

Podle Institutu by opatření prohloubilo škodlivé dopady hazardu na jeho účastníky. Hrozilo by také obcházení nové daňové povinnosti ze strany hráčů a snížení celkového inkasa daně.

Návrh zákona zatím není veřejný, vláda ho už schválila. „Podle vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové bylo zdanění hráčů do návrhu zakomponováno na základě požadavku připomínkových míst. Z veřejně dostupných zdrojů v rámci vládního systému eKlep je ale patrné, že žádné připomínkové místo tuto změnu nepožadovalo,“ uvedli sázkaři v tiskové zprávě s tím, že na příkladu Chorvatska se ukázala nefunkčnost takového opatření – po zavedení zdanění hráčů mělo dojít k poklesu trhu o více než pětinu. Hráči se ale přesunuli k nelegálním provozovatelům, u kterých nemusí výhry danit.

Podle Institutu stát díky zdanění vybere na dani ne 3,6 miliardy korun, jak rezort předpokládá, ale jednu miliardu korun. Loni stát na daních od provozovatelů vybral meziročně o 3,1 miliardy korun méně, jednalo se o čtvrtinový propad. Podle Institutu navrhované opatření na zdanění hráčů přispěje k dalšímu poklesu vybraných daní.