Heger chce odsunout lékaře z vedení zdravotních pojišťoven

Leoš Heger

Leoš Heger Zdroj: ctk

Řídit zdravotní pojišťovny ve správních radách už nemají žádní zaměstnanci nemocnic. Ani nikdo jiný spojený se zdravotnickým zařízením. Podle návrhu ministra zdravotnictví Leoše Hegera by to od roku 2014 bylo považováno za střet zájmů. Členové správní rady totiž pro „svoje“ nemocnice nebo obory někdy lobbují.

O křeslo ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) by touto podmínkou přišlo nejméně šest současných členů včetně místopředsedy rady Jiřího Běhounka (ČSSD). Už jen proto, že jako hejtman Vysočiny spoluzodpovídá za krajské nemocnice.

„Mnozí z těch, kteří dnes jsou ve správní radě, by byli ve střetu zájmů. Záměrem je, aby nemohlo dojít k tomu, že člen správní rady nějak zneužívá svoje postavení,“ vysvětlil náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. „Člen správní rady tam má zastupovat zájmy pojištěnců,“ dodal Nosek.

Správní rada VZP podle odborníků ve své současné podobě funguje neefektivně. Návrh na její změny ale narazí nejen u opozice, ale i koaličních poslanců.

„Jestli nemají být ve správní radě lékaři, doporučil bych, aby si tam sedli soustružníci, dřevorubci, číšníci a jaderní fyzici,“ uvedl Boris Šťastný (ODS), předseda sněmovního zdravotního výboru a člen správní rady VZP. Podle něj návrh vůbec neřeší podstatu problémů. „I kdyby byl ředitel VZP vyměněn za pánaboha a správní rada měla místo třiceti členů deset, propadne se do stejné několikamiliardové ztráty,“ dodává Šťastný.

Spojený se zdravotnickým zařízením nemá být ani ředitel zdravotní pojišťovny. Správní rada VZP má mít podle návrhu stejně jako u ostatních zdravotních pojišťoven jen 15 členů místo dnešních 30, dozorčí rady mají zaniknout úplně. Dříve Heger chtěl, aby ze správních rad úplně zmizeli politici a aby členové rad ručili za hospodaření pojišťovny vlastním majetkem. To ale nakonec vyhodnotil jako neprosaditelné. Změny ve správních radách jsou součástí dlouho očekávané reformy zdravotního pojištění, kterou chce Heger předložit do vlády do konce března.

Věcný záměr reformy zdravotního pojištění představilo ministerstvo zdravotnictví už v květnu 2011, a to v mnohem ambicióznější podobě.

Fungování zdravotních pojišťoven je přitom pro zdravotnictví klíčové. „Nevěřím, že ministr skutečně předloží promyšlenou reformu zdravotnictví. Očekávám, že přijdou jednotlivé návrhy na záplatování děr a i těch bude s blížícími se volbami ubývat. Do voleb se neuděje už nic významného,“ kritizuje Šťastný.

Reforma umožní bonus 1000 korun

» Jak přimět pacienty chodit na preventivní prohlídky a dodržovat léčebný režim? Nebo chodit jen k těm lékařům, jež mu zdravotní pojišťovna doporučí? Podle návrhu ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) by za to zdravotní pojišťovny mohly z fondu prevence vyplácet pacientům až 1000 korun za rok na ruku. Pokud na to budou mít.

» Součástí navrhované reformy má na druhou stranu být i vyřazení zubních výplní z veřejného zdravotního pojištění. Plomby by si platili ze svého všichni kromě dětí, seniorů, lidí v hmotné nouzi a těhotných žen.

» Zdravotní pojišťovny by také měly zveřejňovat všechny smlouvy s nemocnicemi i lékaři včetně údajů o tom, kolik jim platí za péči.

» Ředitel pojišťovny by měl nově dostávat nižší odměny, když se jeho instituce dostane do potíží.