Hegera čeká definice nadstandardu

Leoš Heger

Leoš Heger Zdroj: mediafax

Poslanecká sněmovna včera schválila první část reformy zdravotnictví, která zvyšuje nebo mění některé poplatky a především ruší zákaz připlácet si za lepší péči. Rezortu zdravotnictví a odborným společnostem změna umožní stanovit standardní a nadstandardní výkony, do diskuze se chtějí vložit také Věci veřejné.

„Ona revoluční změna spočívá v tom, že část prostředků ze systému veřejného zdravotního pojištění se bude moci použít na úhradu přesně definovaného nadstandardu,“ řekl deníku E15 poradce ministra zdravotnictví Pavel Vepřek.

Standardní výkony budou definovány v novém sazebníku, který nahradí dosavadní Seznam zdravotních výkonů z roku 1992. „A aby nedošlo k živelnému rozvíjení nadstandardu, budou v sazebníku přesně označeny výkony, u nichž bude možné si připlatit. Navíc budou nadstandardní výkony vyjmenovány, aby byla možná jejich průběžná kontrola,“ dodal Vepřek.

Digitalizovaný a doplněný sazebník už šéf rezortu Leoš Heger (TOP 09) v polovině měsíce představil odborným společnostem. Ty mají navrhnout, u kterých výkonů by byl možný nadstandard. Na podzim má ministerstvo celý proces uzavřít a sazebník zrevidovat tak, aby začal platit od začátku ledna příštího roku.

Vedle cen výkonů bude sazebník obsahovat rovněž ceny léků, materiálu a přístrojů, které budou závazné pro všechny nemocnice a další zdravotnická zařízení. Například centimetr šité rány i příslušný materiál bude stát stejně u chirurga, ortopeda či kteréhokoliv jiného lékaře. „Když jsme to všechno spočítali v reálných cenách ukázalo se, že nový sazebník ušetří spoustu miliard,“ dodal Vepřek.

Ministerstvo odmítá kritiku odborů, podle nichž hrozí, že vznikne dvojí zdravotnictví - pro chudé a bohaté. Odboráři tvrdí, že si každé zařízení bude moci vyložit standard a nadstandard podle toho, jaká bude jeho ekonomická situace. Kvalita péče se prý bude lišit. „Rozsah ani kvalita péče poskytované z veřejného systému se nezmění, občané nemusí mít obavy,“ poznamenal Vepřek.

Předloha schválená sněmovnou zároveň zvyšuje poplatek za hospitalizaci ze 60 na 100 korun. Novinkou také je, že v lékárnách se bude platit 30 korun za celý recept, nikoliv za položku na receptu. Léky do 50 korun a podpůrné léky si mají lidé napříště platit ze svého.

Novelu kritizuje i ČLK Na novele zákona o veřejném zdravotním pojištění vadí České lékařské komoře úpravy v oblasti léků, zejména elektronické aukce a to, že by si lidé platili léky do 50 korun. Komora chce pro léky novou normu. „Pokud přestanou pojišťovny hradit léky do 50 korun, hrozí místo úspor riziko zvýšených nákladů. Lékaři budou psát stejné léky ve větším balení s cenou vyšší než limitních 50 korun,“ řekl šéf komory Milan Kubek. Podle ministerstva zdravotnictví něco takového nehrozí, podle něj budou přesně definovány regulační a kontrolní mechanismy.