Helsinský výbor: Kácení na Šumavě je protiprávní

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Veis David

Český helsinský výbor (ČHV), jehož předsedkyně Anna Šabatová v týdnu navštívila blokádu ekologických aktivistů v šumavské lokalitě Na Ztraceném, je znepokojen některými údajně hrubými zásahy policie vůči aktivistům. Kácení stromů je prý protiprávní, protože národní park pro něj nemá potřebné výjimky.

Policie se už dříve ohradila proti tvrzení aktivistů, že její zákroky jsou brutální. Stížnosti na způsob zásahů vyšetřují příslušné policejní orgány.

Šabatová spornou oblast navštívila 4. srpna, viděla některé policejní zásahy a mluvila i s účastníky blokády, uvádí se v dnešní tiskové zprávě ČHV. Podle výboru má spor několik úrovní, a to zákonnou oprávněnost samotného kácení kůrovcem napadených smrků a způsob provedení policejních zásahů.

ČHV dospěl k závěru, že ke kácení je třeba mít patřičné výjimky, o jejichž udělení se teprve vede správní řízení, a že tedy rozhodnutí kácet stromy v této části národního parku je protiprávní. Sporná je i ochrana policie tomuto kácení. „Klade se otázka, zda policie neposkytuje ochranu protiprávnímu jednání,“ uvádí ČHV. Správa parku už dříve opakovaně uvedla, že její postup je v souladu se zákonem. Aktivisté naopak tvrdí, že park jedná protiprávně, protože patřičné výjimky nemá.

Čtěte také:

Schwarzenberg: Stráský je čestný člověk, ale lesnictví nerozumí

Ministr Chalupa chce kompromis v kauze Šumava

Podle mluvčího parku Pavla Pechouška však vyjádření ČHV trpí závažným nedostatkem informací, z nichž pak vyvozuje mylné závěry. „Je politováníhodné, když se respektovaná instituce, jakou je ČHV, propůjčuje ke kategorickým výrokům opřeným výhradně o tendenční názory jedné ze stran sporu, nadto té, v jejíž prospěch nesvědčí ani zákon ani pravomocná rozhodnutí legitimních orgánů,“ uvedl.

ČHV se podle parku především pletou, když tvrdí, že pro asanaci kůrovcem napadených stromů v lokalitě je nutné udělení výjimky a že příslušné správní řízení nebylo dosud ukončeno. Pechoušek uvedl, že řízení, které vedla Česká inspekce životního prostředí, bylo pravomocně ukončeno před několika týdny s jednoznačným závěrem, že v dané lokalitě není pro zásahy výjimka potřebná. Také Okresní soud v Klatovech v předběžném opatření uvedl, že postup účastníků blokády organizované Hnutím Duha je v rozporu se zákonem.

Policii jde o udržení těžby

Helsinský výbor se také pozastavil nad způsobem policejních zásahů. Podle něj se i přes deklarovanou snahu o ochranu zdraví a životů blokujících lidí policie zaměřuje na to, aby je dostala jakýmkoliv způsobem z prostoru bez přerušení těžby.

Policisté odstraňují řetěz, kterým se v šumavské lokalitě Na Ztraceném u Modravy připoutal 26. července jeden z ekologických aktivistů bránících kácení stromů v Národním parku Šumava.Policisté odstraňují řetěz, kterým se v šumavské lokalitě Na Ztraceném u Modravy připoutal 26. července jeden z ekologických aktivistů bránících kácení stromů v Národním parku Šumava.Ekologičtí aktivisté jsou Na Ztraceném od konce července

Organizace shromáždila svědectví o chování některých policistů, kteří údajně použili i velmi bolestivých donucovacích prostředků. Přinutili prý například jednu aktivistku vyháknout bolestivě ruce z trubky, jíž se připoutala ke stromu, při vynášení blokujících se někteří policisté chovají neurvale, záměrně působí bolest či schválně pokládají neseného tváří do kaluže. Podle výboru policista záměrně opakovaně dusil jednoho účastníka blokády přivázaného ke stromu a sypal mu za krk mravence.

V lokalitě je dnes oproti minulým dnům klidněji. Motorové pily se ozývají, podle mluvčího blokády Vratislava Vozníka ale mohou dělníci jen odkorňovat dříve poražené stromy. Dnes je prý v místě kácení asi 30 lidí. Dvacítka německých aktivistů, kteří v sobotu přijeli české účastníky blokády aktivně podpořit, už odjela. Původně měli zůstat do dnešního večera či do pondělí, odradil je ale policejní zásah, který nečekali, uvedl Vozník.

ČHV je nevládní nezisková organizace pro lidská práva, vznikla v roce 1988 a navazuje na činnost Charty 77 a Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných.