Historicky největší propad. Česká ekonomika loni klesla o 5,6 procenta

Nošení roušek je povinné

Nošení roušek je povinné Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Česká ekonomika se loni propadla nejvýrazněji za dobu existence samostatné České republiky. Hrubý domácí produkt meziročně klesl o 5,6 procenta, uvedl Český statistický úřad. Ekonomové nicméně očekávali ještě výraznější propad hospodářství. Ekonomika Evropské unie loni klesla ještě výrazněji, o 6,4 procenta.

Ve samotném čtvrtém čtvrtletí ekonomika meziročně klesla o pět procent a mezičtvrtletně rostla o 0,3 procenta. Pokles ekonomiky byl ovlivněn především slábnoucí spotřebou domácností i propadem zahraniční poptávky v první polovině roku. „Mezičtvrtletní vývoj ekonomiky nejvíc ovlivnila rostoucí zahraniční poptávka. Domácí poptávka, zejména spotřeba domácností, významně klesla“ sdělil ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Pokles takzvané hrubé přidané hodnoty, což je rozdíl mezi celkovou hodnotou produkce zboží a služeb a náklady na produkci, podle ČSÚ nejvýrazněji ovlivnil vývoj v obchodu, dopravě, ubytování a pohostinství. Nedařilo se ale ani průmyslu, stavebnictví a většině odvětví služeb. Zaměstnanost loni klesla o 1,6 procenta, uvedl úřad.

Většímu propadu ekonomiky zabránil především průmysl a poptávka po českém zboží ze zahraničí. „Až se EU začne – jak říká – proinvestovávat z Covidu, může na tom vyspělý český průmysl vydělat. Ale spíše ten inovativní a kreativní, mimo tradiční montovny," myslí si hlavní ekonom investiční společnosti Natland Petr Bartoň.

Meziročně loni česká ekonomika oslabovala v každém čtvrtletí. Vývoj hospodářství poznamenala omezení obchodu, služeb či pohybu zaváděná státem od března kvůli epidemii nemoci COVID-19.

Ekonomové nicméně očekávali ještě strmější pokles HDP. Například Svaz průmyslu a dopravy ČR se ještě v druhé polovině října 2020 obával, že ekonomika poklesne až o dvanáct procent. A analytici Raiffeisenbank předpovídali pokles o 7,9 procenta.

Podle ředitel strategického poradenství PwC Česká republika Jana Hadravy je výsledek ekonomiky vzhledem k okolnostem příznivý. „Je jasné, že část ekonomiky, jako je pohostinství a maloobchod, je nuceně zavřená a velmi strádá, na druhou stranu zbývající obory se v průběhu roku obdivuhodně naučily s pandemií vyrovnat,“ řekl.

Jak upozornil hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček, na výsledku je vidět, že česká ekonomika se postupně stává do jisté míry rezistentní vůči různým restrikcím, pomocí kterých vláda bojuje proti šíření koronaviru. Zároveň ale upozornil na výrazně rostoucí zadlužení země a to, že vláda nepřistoupila k prakticky žádným úsporám.

Evropská unie jako celek si tak vedla hůř než Česká republika. Celoroční pokles dosáhl 6,4 procenta, v zemích eurozóny byl propad ještě výraznější, činil 6,8 procenta.