Horáček definitivně oznámil kandidaturu na prezidenta, chce být „radikálně transparentní“

Michal Horáček oznamuje svoji kandidaturu na prezidenta

Michal Horáček oznamuje svoji kandidaturu na prezidenta Zdroj: ČTK

Michal Horáček
Michal Horáček
Michal Horáček
Michal Horáček
Michal Horáček
8
Fotogalerie

Textař a skladatel Michal Horáček se bude v příštích volbách na začátku roku 2018 ucházet o funkci prezidenta. Novinářům to oznámil na dnešní tiskové konferenci v Praze. Chce být nadstranickým kandidátem a náklady na kampaň nést sám, zřídí kvůli tomu speciální transparentní účet. Kandidatura má být "radikálně transparentní", Horáček předloží lustrační osvědčení, výpis o plnění povinnosti na vysoké škole, majetkové přiznání či zprávy o zdravotním stavu.

"Věřím, že službu ve funkci prezidenta lze vykonávat slušněji, kompetentněji a k lidem všech názorů vstřícněji než doposud," uvedl Horáček v brožuře, ve které představuje svou kampaň. Během ní se nechce nechat zastupovat reklamní agenturou a náklady na kampaň plánuje nést sám s manželkou, bez příspěvků stran či občanů.

Svůj současný majetek odhadl v dnešním rozhovoru pro server Seznam Zprávy na zhruba 400 milionů korun. Na kampaň chce vynaložit jen tolik, kolik povoluje zákon. "Zákon povoluje čtyřicet milionů korun na první kolo - a na to teoretické druhé kolo deset milionů. Takže dohromady padesát. Obávám se, že to není všechno, co se v kampaních používá. Nicméně já se striktně držím dikce zákona," uvedl.

Zatím není jasné, zda Horáček ve volbách vyzve i současnou hlavu státu. Miloš Zeman se chce ke svému možnému pokusu o druhé funkční období na Pražském hradě vyjádřit až příští rok v březnu, což dnes zopakoval během své návštěvy Moravskoslezského kraje.

Na setkání s obyvateli Rýmařova na dotaz jednoho z přítomných, co říká Horáčkově kandidatuře, uvedl, že ke kandidatuře "kohokoli dalšího" říká jen to, že právo ucházet se o zvolení prezidentem má každý občan starší 40 let. "Nebudu nikoho kritizovat, nebudu ani nikoho chválit. Ať všichni tito kandidáti svým konkrétním životem a svou konkrétní prací prokáží, že jsou nebo nejsou hodni, aby si je občané zvolili za prezidenta," řekl Zeman.

Kandidaturu již oznámili podnikatel Igor Sládek či lékař a občanský aktivista Marek Hilšer.

Horáček dnes novinářům řekl, že neshání peníze, ale zatím jen dobrovolníky, kteří mu pomohou v regionech sbírat podpisy občanů umožňující kandidaturu. Podpisy bude sbírat, až se rozhodne o případných změnách v zákoně, podle kterého se prezident volí. "Zdržím se rozdávání pečiva, obejdu se bez loga, nehodlám zřizovat funkci tiskového mluvčího, obracet se na vás budu přímo na vlastní odpovědnost," uvedl.

O podporu poslanců a senátorů, která také umožňuje kandidaturu na funkci hlavy státu, se Horáček ucházet nechce. "Pokud bych neměl sebrat 50 tisíc podpisů, neměla by moje kandidatura smysl," vysvětlil. Jeho hlavním mottem je, že chce Česko proměnit "ze země úsměšků na zemi úsměvů". Odmítl se ale vymezovat proti Zemanovi. "Já nekandiduji proti jiným lidem, já kandiduji pro něco. Abychom více ctili ideály, které jsem představil," dodal. Jako jednu z inspirací označil slovenského prezidenta Andreje Kisku.

Kandidaturu oznámil v pražské Staré čistírně odpadních vod. "Má to svou symboliku. Je to stavba, kterou obdivuje celý svět, byla zbudována pro lidi, s velkou vizí, v době míru, přesto architekt myslel i na budoucí ohrožení," řekl. Základní východiska svého programu shrnul do devíti hlavních okruhů. "Zásadním východiskem je to, že Česká republika je součástí širšího prostoru, zejména Evropské unie a NATO. Máme svá spojenectví, musíme být dobrými spojenci, ne černými pasažéry," dodal.

O kandidatuře Horáček uvažoval od dubna. "Chtěl jsem poctivě zjistit, co si občané myslí, vědět, co si od prezidenta slibují," vysvětlil. Za začátek kampaně považuje dnešek. Hrad ho minulý týden kritizoval, že k jejímu zahájení využil už státní svátek 28. října na Staroměstském náměstí, kde Horáček moderoval akci, která se konala jako alternativa hradních oslav.

Muž mnoha povolání

Během svého života vystřídal čtyřiašedesátiletý Michal Horáček nejrůznější profese. Byl novinářem, myl nádobí, napsal několik knih nebo dělal plavčíka, nejvíce se ale do povědomí lidí zapsal jako textař a podnikatel. Horáček si ještě za socialismu vyzkoušel povolání bookmakera, později spoluzaložil sázkovou kancelář Fortuna. Řadu let spolupracoval se skladatelem Petrem Hapkou a jejich písně zpívaly největší hvězdy české hudby.

Horáček je nedostudovaným adeptem žurnalistiky - z fakulty ho vyhodili začátkem 70. let kvůli zfalšovanému razítku na výjezdní doložce pro cestu do Spojených států - si ale před pár lety splnil velký sen, když získal doktorát. "O tom jsem dlouho snil, aby mi někdo, koho si vážím, předal v Karolinu diplom a oslovil mě pane doktore," řekl k tomu Horáček, který má mezi předky řadu vzdělaných lidi a jeho prastrýcem byl držitel Nobelovy ceny Jaroslav Heyrovský.

Vyhazov ze školy, který provázela dvouměsíční vazba a nakonec podmínka, mu paradoxně uvolnil ruce a on se mohl naplno vrhnout na sázení v pražské Chuchli. Formálně si obstaral zaměstnání a většinu času věnoval koním. "Myslel jsem, jaký jsem pašák. Choval jsem se nesnesitelně," vzpomínal na začátek 70. let, když se mu díky úspěšným sázkám podařilo vydělat první větší peníze.

Po nuceném odchodu ze žurnalistiky Horáček studoval rodokmeny a k psaní se nakonec vrátil, a to díky článkům o koních. "Zkrátka jsem se naučil anglicky a časem mi začaly vycházet články v Austrálii, Británii a Americe," popsal Horáček začátky své novinářské kariéry. Na ně pak navázal v roce 1987, když se stal redaktorem Mladého světa. Sázení na koně ale neopustil ani jako dobře placený spolupracovník zahraničních médií.

"Byl jsem tak svobodný, jak to tehdy jen šlo," popsal své tehdejší postavení, do kterého se ale postupně vkrádaly pochyby o vlastním životě. "Věděl jsem, že se sázením velmi slušně uživím. Ale co dál?," popsal své rozpoložení, na které reagoval nakročením do světa hudby. První texty napsal už v květnu 1974 v ruzyňské vyšetřovací vazbě, dalších deset let ale trvalo, než se odhodlal ke kroku, který jej vynesl do nejvyšších pater české pop-music. 

"Na dostihy chodil jistý Hanuš Bunzel, manažer. Přes toho jsem se dostal ke Zdeňku Rytířovi a Petru Spálenému. A když jsem už měl pár textů za sebou a vědělo se o mně, šel jsem za Petrem Hapkou," řekl. Na první návštěvu u Hapky se vydal bez ohlášení 6. ledna 1984. Nervózního návštěvníka skladatel pozval dál a texty si přečetl. Vznikla tak jedna z nejúspěšnějších autorských dvojic v historii české populární hudby, kterou rozdělila až Hapkova smrt před dvěma lety.

Úspěšně nastartovanou spolupráci na počátku 90. let zbrzdil Horáčkův podnikatelský úspěch. Po listopadu to vypadalo, že by mohl uspět i v politice, na podzim 1989 stál spolu s Kocábem za iniciativou Most, jež navázala dialog s komunistickou mocí. "Politiku jsem ale nikdy dělat nechtěl," řekl k tomu později Horáček. Síly věnoval raději podnikání, které ale nakonec v roce 2004 opustil, když prodal svůj podíl ve Fortuně.

S novou partnerkou (a do roku 2012 manželkou) se mu v březnu 2011 narodila dcera. O rodině však Horáček, který má z předchozího manželství dceru a syna, hovoří nerad.