Hotel Ritz-Carlton u Staroměstského náměstí má znovu šanci

Na pražském magistrátu se bude znovu jednat o výstavbě luxusního hotelu Ritz-Carlton u Staroměstského náměstí. Výstavbu hotelu doporučuje i analýza, kterou si Praha nechala udělat. (ilustrační foto)

Na pražském magistrátu se bude znovu jednat o výstavbě luxusního hotelu Ritz-Carlton u Staroměstského náměstí. Výstavbu hotelu doporučuje i analýza, kterou si Praha nechala udělat. (ilustrační foto) Zdroj: E15/Anna Vackova

Zadní část domu U Sixtů u Staroměstského náměstí v Praze. Místo, kde má vyrůst hotel Rizt-Carlton, již dlouhé roky chátrá.
Náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice) považuje za důležité, aby projekt zahrnoval i byty. Na fotografii dům U Sixtů, který je součástí projektu.
3
Fotogalerie

Na pražském magistrátu se bude znovu jednat o výstavbě luxusního hotelu Ritz-Carlton u Staroměstského náměstí. Výstavbu hotelu doporučuje i analýza, kterou si Praha nechala udělat.

Plány na výstavbu hotelu Ritz-Carlton v historickém centru Prahy u Staroměstského náměstí znovu ožívají. Poté, co pražští radní v prosinci rozhodli o ukončení nájemních smluv, nabízí developer vyšší nájem i garance, že projekt včasně dokončí. Pro pokračování hotelového projektu skupiny Golden Star Estate se vyslovuje též analýza, kterou si magistrát objednal. Její klíčové částí má server E15.cz k dispozici.  

„Přicházíme s výhodnou nabídkou, která chátrající lokalitu vyřeší a do městského rozpočtu přinese více financí,“ uvedl Ogi Jakšič, ředitel společnosti Akroterion, přes kterou Golden Star Estate hotel plánuje. Vyšší a současně delší nájem má Praze na nájemném přinést celkově přes jednu miliardu korun.

Plány na hotel jsou staré už zhruba dvacet let. Výpověď z nájmu dostal developer prosinci kvůli zmeškání lhůty pro uskutečnění projektu. V současnosti běží půlroční výpovědní doba. Novou nabídku Akroterionu má nyní na stole majetková komise Rady hlavního města.  

Náměstkyně primátorky a členka majetkové komise Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice)  považuje stávající podobu projektu za zastaralou. „Do centra již dnes přetíženého turisty a bez lokálních obyvatel umisťuje další zařízení, které tento nežádoucí stav jen posílí. Pro mě je důležité, aby podoba projektu byla upravena tak, aby tam vznikly plnohodnotné byty,“ řekla na dotaz E15.cz.

Pokud podle Kolínské bude investor ochotný projekt v tomto směru změnit a bude to nejrychlejší zamezení dalšího chátrání budov, tak si obnovu smlouvy umí představit. „Přimlouvám se za radikální úpravu stávajícího projektu,“ dodala náměstkyně.    

Projekt má vzniknout propojením osmi domů mezi ulicemi Celetná, Kamzíkova a Železná. Větší část budov patří investorovi, zbytek Praze. Městská část je však pro stávající podobu záměru důležitá.

Pro pokračování projektu se vyslovila rovněž analýza, kterou si u poradenské firmy B.I.R.T. Group nechal v březnu udělat magistrát. „Vzájemným vyhodnocením variant je možné konstatovat, že z hlediska připravenosti projektu se jeví jako nejvýhodnější pokračování nájemních vztahů se společností Akroterion a realizace stavby hotelového komplexu,“ stojí v závěru studie. Z hlediska rychlého řešení stávajícího špatného stavu budov je to podle analýzy v podstatě jediné možné řešení.

Příběh Cäsara Ritze: Jak se kluk z chudé rodiny dostal mezi elitu a způsobil hoteliérskou revoluci >>>