Hromadné propouštění nahlásilo nejméně firem za poslední rok

Stavba mostu

Stavba mostu Zdroj: FCC Construccion

Aktuální čísla ukazují na slibný trend na trhu práce. Letos v únoru nahlásilo hromadné propouštění celkem 13 zaměstnavatelů. Tento krok se dotkne 593 jejich zaměstnanců. Nejvíce podniků se chystá propouštět v Praze. Nejvyšší počet lidí, kteří přijdou o práci, hlásí Krajská pobočka Úřadu práce ČR (ÚP ČR) v hlavním městě a ve Zlínském kraji. Potěšitelné je, že je to nejméně lidí za poslední rok. I další výhled je optimistický.

Firem, které se rozhodly snížit počet pracovníků v režimu hromadného propouštění, bylo podle Úřadu práce ČR v únoru o čtyři méně než v lednu a o 31 méně než před rokem. Klesl také počet lidí, kteří takto přijdou o práci - meziměsíčně o 1060 pracovníků a meziročně o 567 zaměstnanců.

Nejvíce zaměstnavatelů šest, kteří nahlásili v únoru hromadné propouštění, bylo v Praze. A v hlavním městě je i nejvíce lidí, kterých se toto opatření dotkne – celkem 340. Druhým nejvíce postiženým regionem je pak Zlínský kraj, konkrétně Vsetín, kde přijde v brzké budoucnosti o práci 74 zaměstnanců.

„Množství zaměstnavatelů, kteří ÚP ČR nahlásili hromadné propouštění, je za poslední rok nejnižší. Stejně jako celkový počet zaměstnanců, jichž se rozhodnutí těchto společností bude týkat,“ upozorňuje generální ředitelka ÚP ČR Marie Bílková.

„Věřím, že je to projev počínajícího obratu nebo alespoň stabilizace na trhu práce. Máme informace, že někteří zaměstnavatelé počítají s rozšířením výroby a vytvořením nových pracovních míst,“ dodala Bílková.

Podíl nezaměstnanýchPodíl nezaměstnaných | Urad prace CR

Veřejně prospěšné práce

Zvyšuje se i počet zařazených nezaměstnaných na veřejně prospěšné práce. Zatímco k 28. Únoru 2013 umístil ÚP ČR v rámci celé republiky 7 893 uchazečů, o rok později jich bylo už 10 647. Nejčastěji jako uklízeče veřejných prostranství nebo v rámci činností neziskových, charitativních a příspěvkových organizací. Nejvíce nezaměstnaných našlo takovou novou práci v Ústeckém (1843) a Moravskoslezském kraji (1714).

Poradenství a rekvalifikace

Rovněž zájem o rekvalifikace je ze strany uchazečů značný. Jen loni jimi prošlo 41 438 lidí. Z toho jich 39 775 nějaký kurz v tomto období ukončilo. Úřad práce ČR poskytl zájemcům o prohloubení vzdělání či změnu profese celkem více než 301 milionů korun. Částka zahrnuje i prostředky z Evropského sociálního fondu.

K letošnímu 28. únoru se kurzů účastnilo celkem 10 565 lidí. Klienti nejčastěji volí rekvalifikace zaměřené na základní a speciální počítačové dovednosti, zdravotní či sociální oblast, účetnictví, svářečské a masérské kurzy, cizí jazyky (převáženě angličtinu), kurzy pro strážné, trenéry fitness, točíře keramiky, sanitáře nebo chtějí získat řidičské průkazy (od sk. C) včetně těch profesních.

Nejčastěji se rozhodují pro změnu profese nebo další prohloubení znalostí lidé mezi 20 a 24 a 35 a39 lety. Nejpočetněji jsou mezi účastníky kurzů zastoupeni uchazeči s výučním listem, maturitou a základním vzděláním.

Pavel Páral: Nízký plat je lepší než dávka

Seznam úřadů práce v České republice