I nečekaná potopa přihnala vodu na politický mlýn

Kalousek Nečas po prvním kole: 2:0

Kalousek Nečas po prvním kole: 2:0 Zdroj: profit

Do parlamentních voleb zbývá rok, ale předvolební boj už zuří téměř naplno – rozhodně mezi ODS a TOP 09. Oběma hlavním vládním stranám klesají preference, obě chtějí vyjít z voleb jako vítěz pravice, pro obě je klíčové, jak budou volit lidé v Praze.

Jejich permanentní spor se tak přelévá z vlády na pražský magistrát a naopak. Za jeden provaz už netáhnou, ani když je ostřeluje prezident Miloš Zeman.

Bohuslav Svoboda a Aleksandra UdženijaBohuslav Svoboda a Aleksandra Udženija | ctk

Začalo to v Praze...

Zasedání pražského zastupitelstva 23. květen 2013. TOP 09 a ČSSD odvolává z funkce primátora Bohuslava Svobodu a spolu s ním radní Aleksandru Udženiju a Josefa Noska. Zbylí dva členové rady za ODS posléze rezignovali sami. Občanští demokraté přišli poprvé v porevoluční historii o primátora. Pražská krize, vypovězení koalice TOP 09 a ODS, se okamžitě přelila do vládního patra politiky.

„My nebudeme asistovat u frašky, kdy pravicová strana s komunisty a sociálními demokraty chystá zlikvidování fungující koalice, kterou jsme vytvořili. V tuto chvíli jsme připraveni hrát nejen důstojnou roli v opozici, ale i roli jediné pravicové strany v Praze, protože to, co se tady hlasuje, je paskvil,“ říká těsně před hlasováním tehdy ještě primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

„Koalice jela poslední čtyři měsíce na mrtvém koni, Jakákoli snaha o prosazení našich návrhů byla paralyzovaná,“ prohlásil nynější zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

„Vše směřuje k dohodě Hudečka a představitele pražské ČSSD Petra Hulinského. Vzniká tak Hu-Hu dohoda, na základě které bude vytvořena Hu-Hu koalice, která si zvolí svého Hu-Hu primátora,“ prohlásil v bezprostřední reakci Nečas. Nečas o něco později: „To, že se Miroslav Kalousek k celé věci vyjadřoval možná ještě více než sami pražští radní, vzbuzuje otazníky. Jednoznačně to ukazuje tendenci TOP 09 k destruktivní, intrikářské politice nebo spíše politikaření. Zda bude mít pražská krize dopad i na vládu, bude záležet na tom, jestli TOP 09 zvolí taktiku intrikaření i nadále.“

„Pan premiér neměl dobrý den. Bylo toho na něj na chudinku trochu moc. Až se z toho vyspinká, tak to bude zase dobré. Pochopí, že kdyby TOP 09 přenášela problémy z komunální úrovně do vlády, tak bychom se s ním jako s premiérem už dávno nebavili,“ ozval se ministr financí, místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Reakce Nečase: „Já se na něj nezlobím, zcela jistě podlehl viróze. Jak je všeobecně známo, patří mezi dva politiky v České republice, kteří virózám podléhají vůbec nejčastěji. Protože ve zdravém stavu nepředpokládám, že by takový výrok mohl pronést.“

„Bylo by vhodné, aby pan premiér zanechal takového podezřívání. Vláda je vláda a Praha je Praha,“ reagoval předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Miroslav KalousekMiroslav Kalousek | ctk

...pokračovalo hádkou o Temelín...

Dostavba jaderné elektrárny Temelín. Bylo jen otázkou času, kdy se miliardová investice, a tudíž i velká politická otázka objeví i v soupeření ODS a TOP 09 a osobně Petra Nečase a Miroslava Kalouska o to, kdo napřesrok, po volbách do Poslanecké sněmovny, bude hegemonem na pravici. Jako první v době, kdy předseda vlády odjížděl do Ruska, vyrazil do boje místopředseda TOP 09.

„Nemám právo říci, že odložíme Temelín. Mám právo říci, že z hlediska efektivity investice si nejsem nyní jistý. Abych se mohl pod něco tak obrovského podepsat, musel bych být ujištěn, že investice je efektivní. A nyní ujištěn nejsem,“ konstatoval v rozhovoru pro Hospodářské noviny Kalousek.

„Jedná se o soukromý názor pana Kalouska, nikoli názor vlády. Je třeba brát v potaz, na základě jakých podkladů k tomuto soukromému (Kalousek) názoru dospěl. Je velký rozdíl mezi účetním – politikem, který je svým duševním obzorem schopen dosáhnout maximálně roční účetní uzávěrky či do jednoho volebního období, a státníkem, který přemýšlí nad tím, co se bude se zemí dít kolem roku 2030,“ odpověděl ministru financí Nečas. A Kalouskovi sekundoval Schwarzenberg: „Když není zaručena jistá návratnost, tak to půjde těžko stavět. Já chci vidět, jak to bude vypadat finančně, protože Temelín je pro naši malou zemi tak veliká investice, že si nemůžeme dovolit ohrozit ostatní hospodářství.“

Za Nečase se postavili ministři z ODS – dopravy Zbyněk Stanjura a průmyslu Martin Kuba. Stanjura: „Jednoznačně podporuji co nejrychlejší dostavbu. Rozhodnutí o strategické investici nemůže vycházet jen z aktuálních cen elektrické energie.“ Kuba: „Je velmi obtížné hodnotit investici z dnešního pohledu efektivity nebo ekonomického nákladu. Důležitým aspektem je stabilita a bezpečnost soustavy.“

Pavel BlažekPavel Blažek | ctk

...akcí Torubarov...

Letiště Václava Havla 2. květen 2013. Ministři české vlády se pokoušejí zastavit ruské letadlo, na jehož palubě má být deportován vyhoštěný ruský podnikatel Alexej Torubarov. Personál letiště podle zprávy Lidových novin, na pokyn ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), před letadlo Aeroflotu, aby mu zabránil vzlétnout, dokonce přistavuje cisternu… Kauza veřejně vychází najevo během premiérovy cesty do Ruska.

„Ministr spravedlnosti postupoval podle zákonů a správně. Bylo zde rozhodnutí krajského soudu, vrchního soudu i Ústavního soudu. Na druhé straně tady byla i nekvalitní práce advokáta pana Torubarova a samozřejmě i některé podivné kroky ministerstva zahraničí, které například nedodalo kvalitní informace českým soudům. Rozhodnutí o vydání proběhlo 18. dubna, byla tam třítýdenní prodleva, kdy mohli konat všichni, co najednou říkají, že se mělo konat. Nekonali. Ten letoun zůstal na zemi déle, ale ne z příkazu ministra financí, ale ministra dopravy,“ shrnul kauzu premiér.

Vypadá to, že někdo premiérovi účelně podává mylné informace a snaží se vrtěti Nečasem,“ kontroval okamžitě v České televizi Kalousek.

„Vše, co ten den a v tyto okamžiky konal personál letiště, konal výhradně na mou odpovědnost. Bylo by naprosto nefér volat k odpovědnosti kohokoli jiného,“ hlásí se k akci Kalousek.

„Přestaňte převypravovat pohádky strýčka Mirka,“ okřikuje premiér redaktora deníku Dnes, který se ho ptá na cisternu údajně blokující letadlo Aeroflotu na Letišti Václava Havla. A na adresu šéfa české diplomacie a TOP 09 Karla Schwarzenberga v témž rozhovoru říká: „Tehdy začal zmatkovat pan ministr zahraničí, který mi volal, abych něco podnikl, abych poručil policejnímu komandu, aby toho člověka vytáhli z letadla. Mluvil velmi zmateně, nesouvisle.“

Miloš ZemanMiloš Zeman | ctk

...a do toho ještě trochu Zemana.

Do politického boje ODS a TOP 09 zdatně vstupuje i prezident Miloš Zeman. Kritizuje Nečasovu vládu jako celek, s ministrem zahraničí vede osobní spor o jmenování velvyslanců, do něhož se snaží vtáhnout i premiéra. To vše se promítlo i do kritických dní, kdy české kraje zalila velká voda.

„Vláda samozřejmě schválila povolání vojáků Hradní stráže, a napravila tak chybný krok prezidentské kanceláře. Kroky vlády na pomoc postiženým jsou věcné na rozdíl od ostentativních kroků typu od počátku právně neplatného patetického vysílání Hradní stráže,“ oznámil po pár dnech Nečas a nepřímo tím vysvětlil i fakt, proč se příslušníci Hradní stráže, kteří vyjeli do Radotína, museli vrátit do kasáren.

A v otázkách Václava Moravce si to Nečas vyřídil se Zemanem i Schwarzenbergem: „Chtěl bych vyjádřit přesvědčení, že i tváří v tvář současné situaci v České republice, jak tady statisíce lidí strádají pod následky povodní, nás to povede všechny a hlavně tedy pana ministra zahraničí a pana prezidenta k tomu, abychom se dohodli. Teď není čas na to hadrkovat se o velvyslance, to je taková prkotina, že je to téměř nedůstojné.“

„Přemýšlel jsem, co udělat, abych alespoň částečně těm, kteří byli postiženi, pomohl. Byly zde dvě varianty. Buď se ostentativně proletět helikoptérou nad zaplavenými oblastmi, silně se však obávám, že to nikomu z postižených nepomůže. Anebo navrhnout konkrétní, byť malý, vklad do pomoci těmto lidem. Rozhodl jsem se, že požádám Hradní stráž, aby se zapojila do záchranných akcí,“ oznámil prezident s tím, že je to v jeho kompetenci.

Miloš Zeman tři měsíce v úřadu. Jak ve velkém zahodit prezidentský start