I v medicíně lze spočítat efektivitu

Vítkovická nemocnice

Vítkovická nemocnice Zdroj: archiv E15

Se zpožděním, ale přece. Ministerstvo zdravotnictví si v pilotním projektu ověřilo, že se o proplácení péče z veřejného zdravotního pojištění dá rozhodovat podle objektivních dat.

Systém hodnocení efektivity zdravotnických technologií tak už zbývá „jen“ vtělit do zákonů. Ve výsledku by měl od příštího roku ten, kdo bude o placení či neplacení určitého druhu zdravotní péče rozhodovat, dostat podrobnou zprávu hodnotící odborné komise a oponentní posudek.

„Ověřili jsme si, že zdroje čerstvých dat jsou, ačkoli se liší třeba hodnocení britské, kanadské a skotské agentury,“ řekl E15 poradce ministra zdravotnictví Pavel Vepřek, který má projekt vzniku české HTA agentury na starosti.

Srovnáváním toho, jestli je pro léčbu určité diagnózy ve výsledku levnější a kvalitnější použití léků, zdravotnických prostředků nebo třeba operace, se dosud nikdo systematicky nezabývá. O úhradě novinek ze zdravotního pojištění se dnes nerozhoduje podle věcných podkladů a nezávislého hodnocení. „Věci typu nového protonového centra by měly mít hodnocení touto metodou,“ míní Vepřek.

Už první výsledky jsou zajímavé. Odborníci zkusili vyhodnotit nedávné živelné zavedení robotických operací rakoviny prostaty. O tom, jestli nevzniklo v Česku příliš robotických center, se už roky vede vášnivá diskuze. „Hlavním cílem nebylo reálně zhodnotit tuto technologii, ale ověřit postupy,“ upozorňuje Vepřek.

Nicméně podle vzniklé studie je robotická operace rakoviny prostaty efektivní, pokud se na jednom drahém robotu provede více než 150 těchto operací za rok. V roce 2011 u nás přitom některé přístroje nedosáhly tohoto čísla ani se započtením všech ostatních operací. Zatímco větší centra jsou podle této logiky velmi efektivní, menší naopak.
V Česku je osm operačních robotů, v roce 2011 provedly 877 odstranění prostaty.

V pilotním projektu se ještě zhodnotí další dvě technologie. Pokud se HTA agentura opravdu uplatní v praxi, bude v prvních letech posuzovat hlavně nové léčebné metody a přístroje. V budoucnu by měla hodnotit i významné skupiny léků.

Vznikne nový nezávislý úřad?

Jak se má o hrazení zdravotnických technologií z veřejných peněz rozhodovat, to už ministerstvo zdravotnictví ví. Ne však, kdo to bude provádět. Podle garanta pilotního projektu Pavla Vepřeka by bylo ideální, kdyby vznikl nový úřad. „To ale nejspíš neprosadíme,“ uvědomuje si. Ze zkušeností s komisemi, které v minulosti rozhodovaly o přístrojích a lécích při ministerstvu zdravotnictví, plynou obavy o nezávislost hodnocení. Jednou z variant je, že agentura bude zařazena pod Státní ústav pro kontrolu léčiv. Příslušné novely zákonů chce ministerstvo poslat vládě v příštích týdnech.