Imunita zákonodárců definitivně padla

Senát

Senát Zdroj: mediafax

Na osmnáctý pokus prošlo v parlamentu zrušení doživotní imunity poslanců, senátorů a ústavních soudců. Prezident Miloš Zeman zákon vetovat nemůže.

Po Poslanecké sněmovně dnes souhlasil s ústavní předlohou i Senát. Zrušení doživotní výsady odhlasovalo 58 členů horní komory parlamentu, šest jich bylo proti a sedm se zdrželo. Zákon podpořili hlavně sociální demokraté a lidovci, z ODS se přidali jen Přemysl Sobotka a Miloš Vystrčil.

Napříště už policie bude moci obvinit zákonodárce po skončení jejich mandátu, pokud je jejich kolegové nevydají k trestnímu stíhání dříve. „Doživotní imunita je raritou, v Evropě je ojedinělá,“ zopakoval častý argument senátor Miroslav Antl z ČSSD. Loňské rozhodnutí Senátu, kde návrh spadl pod stůl kvůli nepřítomnosti některých socialistů a také neochotě občanských demokratů zvednout pro něj ruku, Antl označil za nezodpovědné. Dnes už si ČSSD docházku pohlídala, začátku projednávání tohoto bodu byl přiřazen přesný čas.

ODS chtěla přísnější návrh

Šéf senátního klubu ODS Jaroslav Kubera změnu zpochybnil. Poslanci a senátoři by podle něj měli mít imunitu jen na projevy a hlasování v parlamentu. Pokud by však Kuberův návrh prošel, znamenalo by to, že by Senát ani tentokrát nepřijal prakticky nic. Obě komory parlamentu se totiž musí shodnout na stejné změně ústavy.

„Sněmovna i Senát už stejně každého vydají, pod tlakem takzvaného veřejného mínění,“ namítl Kubera. A varoval kolegy, že i když předlohu schválí, za nějaký čas se problém imunity bude v parlamentu řešit znovu, protože schválená úprava bude označena za nedostatečnou.

Prezident přímo a poslanci s omezenou imunitou