Indonésie či Etiopie. I tam se letos podívají čeští poslanci

Palmy, exotika

Palmy, exotika Zdroj: profimedia.cz

Navzdory avizovaným úsporám v hospodaření Poslanecké sněmovny se někteří její členové i letos podívají do exotických destinací. Organizační výbor dnes například předběžně schválil záměr svých kolegů ze zemědělského výboru vycestovat do Indonésie, jak požadoval jeho šéf Pavol Lukša (TOP 09). Výbor pro životní prostředí zase zamíří do Etiopie a hospodářský výbor mimo jiné do Číny.

Předsedkyně dolní parlamentní komory Miroslava Němcová (ODS) u poslaneckých cest zdůraznila, že stále jde jen o záměry. „Není to v žádném případě schválení cesty jako takové. Organizační výbor je schvaluje jednotlivě v průběhu roku,“ řekla Němcová.

Jižní Korea neprošla

Naopak členové zahraničního výboru pravděpodobně nepojedou do Jižní Koreje, jak plánoval předseda tohoto sněmovního orgánu David Vodrážka (ODS). „Tato země je mimořádně důležitým hospodářským partnerem ČR, ať už z hlediska investic v tuzemsku - zejména automobilovém průmyslu, tak i z hlediska mezinárodního obchodu,“ vysvětlil nedávno deníku E15 Vodrážka důvody zamýšlené cesty. Jeho výbor ale s největší pravděpodobností navštíví Spojené státy.

Tento výbor se vzhledem ke svým častým výjezdům zapsal do povědomí jako „Vodrážkova cestovka“. Loni jeho členové žádali na zahraniční cesty dva a půl milionu korun, nakonec se ale museli spokojit s částkou o jeden milion nižší. Stejně peněz dostanou i letos.

Kvůli úsporám zůstanou sedět v poslaneckých lavicích členové zdravotního výboru, kteří se chtěli podívat do Spojených arabských emirátů. Rovněž další dva výbory nevyjedou do Polska. Hlavním důvodem je podle Němcové skutečnost, že tyto výbory překročily limit zahraničních cest. Místo povolených dvou navrhly cesty tři, a proto se o přebývajících návrzích ani nehlasovalo.

Výběr zahraničních cest českých poslancůVýběr zahraničních cest českých poslanců | e15

Filipovi zatrhli Venezuelu

Už před týdnem zatrhl organizační výbor svým kolegům z kontrolního výboru návštěvu Venezuely. Cesta tohoto výboru vedeného předsedou KSČM Vojtěchem Filipem do jihoamerické země měla stát zhruba 750 tisíc korun. K jejímu zamítnutí vedly podle Němcové kromě finančních i věcné důvody.

„Co by se asi kontrolní výbor, který kontroluje nejen hospodárné využívání peněz, ale také stav demokracie, mohl zrovna v této zemi naučit,“ konstatovala Němcová v narážce na režim socialisty Hugo Cháveze, který napadá politiku USA a je často kritizovanán za porušování lidských práv.

Dříve se jezdilo často do Afriky

Ještě donedávna mohli čeští poslanci cestovat prakticky bez omezení. Mezi oblíbené destinace patřila vedle Jižní Amerika především Afrika. Zákonodárci si například prohlédli vodopády Iguazú na hranici mezi Argentinou a Brazílií, nebo se vydali do Keni a Tanzánie. Stihli navštívit i emirát Bahrajn či Kapverdské ostrovy.

Podobně jako loni i letos se sněmovna musí smířit s desetiprocentním snížením svého rozpočtu, zahraničních výjezdů se škrty dotkly ještě více. Většina z nich by se měla omezit na Evropu. Poslanecká sněmovna má nyní na cestování kolem 25 milionů korun ročně. Senát musí vystačit se sumou zhruba 14,5 milionu.