Inflace se v únoru vyšplhala nejvýše od roku 1998, pokračuje rychlý růst cen energií

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany Zdroj: ČTK / Pavlíček Luboš

Inflace v únoru zrychlila v meziročním srovnání na 11,1 procenta z lednových 9,9 procenta. Je tak nejvyšší od června 1998, kdy dosáhla 12 procent. Inflace zrychluje osm měsíců v řadě, nejvíce zdražilo bydlení, doprava a potraviny.

Výrazně zdražují energie. Cena elektřiny se v meziročním srovnání zvýšila o 22,6 procenta, cena zemního plynu o 28,3 procenta. Více se platí také za teplo a teplou vodu, vodné, stočné i tuhá paliva. Pohonné hmoty zdražily téměř o třetinu.

„Inflace se stává součástí kalkulací při uzavírání smluv,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. „Kvůli válce na Ukrajině lze očekávat, že naši ekonomiku zasáhnou další silné inflační tlaky. Skokový růst cen komodit je již nyní patrný u čerpacích stanic a do budoucna může vést ke krachu dodavatelů energií. Uprchlická vlna směřující do naší země zas pravděpodobně zvýší ceny bydlení,“ dodal.

Za mouku a cukr lidé letos v únoru platili o čtvrtinu více než loni, ceny másla vzrostly o 30 procent. Pečivo podražilo o 11,3 procenta, mléko, sýry a vejce o 8,8 procenta, zelenina o osm procent a nealkoholické nápoje o sedm procent. Ceny masa ještě v lednu meziročně klesly o 0,9 procenta, v únoru ale už byly vyšší o téměř dvě procenta. V restauracích a kavárnách lidé zaplatili o 14,1 procenta více než před rokem.

Analytici v odhadech upozorňovali, že do únorové inflace se ještě nepromítne ruská agrese vůči Ukrajině, která vedla ke skokovému růstu cen řady komodit. Rusko napadlo Ukrajinu 24. února, od té doby na světových trzích prudce rostou ceny ropy a zemního plynu, oslabila také koruna.