Injekce si zaplatily ze svého, po nich prý málem přišly o zrak

Oko, ilustrační foto

Oko, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Neregistrovanou léčbu si koupily z vlastní kapsy, aby si zachránily zrak. Teď chtějí od kliniky odškodnění. Prý vidí hůř než předtím. Pokud dojde k soudu, bude to zřejmě první takový případ ohledně sporné léčby oční sítnice. Oční kliniky běžně nabízejí seniorům za přímou úhradu neschválenou léčbu. Do oka postiženého věkem podmíněnou makulární degenerací jim vpraví lék Avastin.

Čtyři pacientky, které se místo zpomalení nemoci dočkaly dalších útrap, se rozhodly bránit. Vyhledaly právníky a žádají odškodnění. Mají poškozené oči, musely podstoupit operace. „Doktor zdůrazňoval, že se to sice platí, ale je to investice do vlastního zdraví. To mi řekl několikrát, tak jsem ty tři a půl tisíce korun dala,“ vypráví jedna z pacientek, paní Říhová.

Ženy zastupuje právník Jakub Kadlec. Podle něj mají pacientky šanci odškodnění u soudu získat i proto, že se jedná o neregistrovanou léčbu. „I oficiální dokumenty k Avastinu uvádějí, že při očním podání hrozí komplikace,“ říká Kadlec „Snažili jsme se domluvit s klinikou na finančním vyrovnání. Nedošlo ale k dohodě,“ uvádí. A tak nejspíš dojde na žaloby.

Právník Oční kliniky Horní Počernice Jiří Matzner zdůrazňuje, že v tomto případě není prokázaná souvislost mezi podáním Avastinu a dalšími komplikacemi, které pacientky mají. „Podle nás chtějí přemrštěnou částku, pro kterou nemají zdůvodnění,“ říká Matzner.

Problematické podání

Komplikace samozřejmě mohou vzniknout po každé léčbě. U Avastinu je ale problematické jeho podání do oka i v těch případech, kdy léčba dopadne dobře. Přípravek je totiž registrovaný pro léčbu rakoviny tlustého střeva nebo prsu. Na nemoci očí nikoli.

Pro onemocnění sítnice existuje jiný dostupný přípravek. Ten ale kvůli vysoké ceně nemohou podávat všechna zařízení, jen specializované kliniky. „Již čtyři roky se na nás obracejí pojištěnci, od kterých soukromé kliniky vybraly mnohatisícové částky za neschválenou léčbu, ačkoliv pro ně existuje léčba vhodná a hrazená,“ říká právník Platformy zdravotních pojištěnců Ondřej Dostál. Oční kliniky si na seniorech podle jeho výpočtu přijdou ročně na desítky milionů korun.

Přečtěte si: Posilte prevenci, žádají zdravotní pojišťovny lékaře. Zvýšit paušály jim nechtějí

S podáváním Avastinu běžně při degeneraci sítnice nesouhlasí ani odborníci z České vitreoretinální společnosti. I když jsou výsledky této léčby slibné, pořád je to experiment, ne schválená léčba. Nebylo oficiálně ověřené, kolik komplikací je po jeho podání do oka.

„Z pohledu nejasného přímého i vedlejšího dlouhodobého účinku a toho, že lék u nás není povolen k nitrooční aplikaci, doporučujeme aplikovat lék v rámci kontrolovaných studií po schválení příslušnou etickou komisí,“ uvádí prezident společnosti Jan Ernest. Někteří lékaři naopak vnímají léčbu Avastinem jako pomoc lidem, kteří by se k hrazené oficiální léčbě dostávali kvůli finančním limitům těžko.